Hand for Help žádá Liberecký kraj o pomoc pro nemocnici na Haiti

Liberec - Liberecká humanitární organizace Hand for Help, která je kvůli dluhům v insolvenčním řízení, požádala Liberecký kraj o pomoc při získání peněz na chod nemocnice na Haiti. Nemocnice v haitském Jacmelu byla ve středu slavnostně otevřena, ale aby ji bylo možné v plném rozsahu provozovat, potřebuje organizace pro rok 2011 deset až 12 milionů korun. Současně s tím navíc požadují po organizaci peníze účastníci humanitární mise, kteří na ostrově po ničivém zemětřesení pomáhali a podíleli se i na uvedení nemocnice do provozu.

Hand for Help (HfH) jim podle jednoho z věřitelů Jiřího Jardného dluží asi 300 000 korun. Jedná se zejména o příspěvky na stravování a peníze, které zaplatili za dodávku vařičů, filtrů vody a léků či za celní poplatky.

Haiti zasáhlo v polovině ledna zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály s epicentrem nedaleko metropole Port-au-Prince. Katastrofou byla postižena třetina z devíti milionů obyvatel, milion lidí přišlo o střechu nad hlavou. Hlavní město bylo ze tří čtvrtin zničeno.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

HfH chce pohledávky splatit z dotací

Insolvenční návrh podali dva věřitelé, podle insolvenčního rejstříku své pohledávky přihlásili i další čtyři lidé. „Organizace již delší dobu tají před věřiteli svoji ekonomickou situaci a možnosti dalšího financování, popřípadě uvádí fiktivní přísliby dalších prostředků,“ uvedl Jadrný, který působil jako vedoucí zdravotní sekce Hand for Help. „Žádný ze subjektů mi nepotvrdil, že by pro Hand for Help měl nějaké peníze, ale vícero mi sdělilo, že s dalším financováním nepočítají,“ dodal.

Vedení organizace závazky přiznává. Výkonná ředitelka Eva Kochová řekla, že očekávají další dotaci, z níž by chtěli uhradit část dluhu. „Ta dotace určitě pokryje přinejmenším diety do padesáti procent,“ řekla Kochová. Dodala, že se organizace snaží dluhy splácet alespoň po částech.

Jadrný: Neléčí tam lékaři, ale lidé se zdravotním kurzem

Tým dobrovolníků odjel na Haiti v dubnu, aby postavil polní nemocnici, v níž se měli po celý rok střídat čeští lékaři a zdravotníci. Podle Jadrného však HfH v současné době postrádá prostředky i personál, aby bylo možné nemocnici uvést do provozu. „Doteď tam léčili jenom dva kolegové, kteří nejsou ani zdravotníci. Mají jenom jakýsi zdravotnický kurz,“ podotknul. Celou akci označil za fiasko.

„Nemalá část přístrojů je nekompletních, jelikož před odjezdem nebylo z finančních důvodů dokoupeno některé nezbytné příslušenství, část materiálu se nevhodným skladováním znehodnotila a došlo i ke krádežím některých přístrojů místním obyvatelstvem z nezajištěného úložiště,“ uvedl Jadrný.

Čelíme pomlouvačné kampani, říká vedení

Podle HfH ovšem na nemocnici dohlížejí i zástupci Evropské unie a vše probíhá bez problémů. „V naší nemocnici už nyní bezplatně léčí haitský lékař Jean Fenel Francois,“ upozornila Kochová. Finanční problémy ale nepopírá, a organizace proto adresovala hejtmanu Libereckého kraje Martinu Seppovi žádost o podporu. Podle koordinátorky PR Silvie Horákové chce HfH hledat finanční pomoc i u dalších neziskových organizací, a to jak českých, tak mezinárodních.

Vedení organizace se navíc domnívá, že čelí pomlouvačné kampani. „Někdo rozeslal hanopisy všem našim sponzorům a pokusil se zastavit všechny naše dotace, a to je hlavní důvod našich současných potíží,“ řekla. Organizace proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Insolvenční řízení ale podle Hand for Help může poškodit její jméno a připravit ji o sponzory - budoucnost mise je proto nejistá.

  • Pacient na Haiti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2044/204309.jpg
  • Humanitární pomoc na Haiti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1369/136816.jpg