Náměstek hradeckého hejtmana zachránil firmu kraje

Hradec Králové – 370 tisíc korun věnoval na záchranu firmy Královéhradeckého kraje Silvatres senátor a první náměstek hejtmana Josef Táborský (ČSSD). Firma musela uhradit dluhy a peníze nutně potřebovala. Měla obchodovat s odpadní dřevní hmotou, nikdy ale nezačala. Neúspěšný pokus podnikat stál kraj téměř pět milionů korun. Senátor tak učinil jako odstupující předseda představenstva firmy.

Josef Táborský říká, že jde o rodinné úspory. Miroslav Uchytil (KDU-ČSL) krajský radní a člen představenstva Silvatresu by do firmy podle svých slov soukromé peníze nedával. V Silvatresu drží 55 procent akcií Královéhradecký kraj, zbytek brněnský DD Projekt.

Ani po dvou letech existence se firmě nepodařilo zahájit obchod s lesní biomasou a dodávky štěpky do tepláren. Od Lesů ČR nezískala žádnou surovinu a nevydělala ani korunu. Mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková potvrdila, že žádná biomasa dodána nebyla.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Kraj do firmy vložil téměř pět milionů korun z veřejných peněz. Podle náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimíra Dernera (KDU-ČSL) nebyl podnikatelský záměr reálný. Kraj by se prý do podobných investic neměl pouštět. Silvatres musí řešit další problém: Po kraji druhý akcionář DD Projekt je v insolvenčním řízení a hrozí mu konkurs.