V Litvínově šetří na městské policii

Ústí nad Labem - Litvínovská radnice propustí čtrnáct ze šedesáti městských strážníků. Podle starosty Milana Šťovíčka je to nezbytné, protože stav městské pokladny je tak špatný, že se musí šetřit všude. Podle opozice by se však mělo šetřit na jiných místech, protože tímto způsobem může být ohrožena bezpečnost lidí ve městě.

Místo strážníků teď bude v litvínovském Koldomu jen nouzové tlačítko a z jejich služebny se nejspíš stane večerka. „Bude méně hlídek, některá místa nebudeme moci tak často navštěvovat,“ upozorňuje velitel městské policie a člen zastupitelstva města Litvínov Martin Klika. „Musíme dělat úsporná opatření, a to se týká opravdu všech organizací města,“ zdůrazňuje litvínovský starosta Milan Šťovíček. „Podle mě se propouštět nemusí, a už vůbec ne strážníci,“ tvrdí člen zastupitelstva města Litvínov Daniel Volák. 

Litvínovský velitel strážníků slibuje, že bezpečnost a pořádek ve městě udrží. Sám by ale šetřil jinak. „Já si dovedu představit, že bychom našli ty úspory někde jinde,“ naznačuje Martin Klika. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle litvínovské opozice starosta šetří na strážnících, aby měl čtyři miliony korun na rok na člověka, který může řídit město v jeho nepřítomnosti, v době, kdy bude jako poslanec ve sněmovně. „Je to politické rozhodnutí vedení města a zastupitelů. Domnívám se, že to není poprvé, kdy má město Litvínov tři uvolněné funkcionáře,“ hájí se starosta Šťovíček. 

Podle současného starosty lidé v Litvínově úbytek strážníků nepocítí. Sám jedná o možnosti navýšit počet lidí z řad Policie ČR. A ta už potvrdila, že bude s litvínovským starostou o posilách vyjednávat. „Policie teď šetří, kde může, snižuje vlastní stavy. Kde by se vzali policisté do Litvínova? To je velký omyl nového pana starosty,“ argumentuje Daniel Volák. 

Starosta však tvrdí, že udělá vše pro to, aby počet policistů v Litvínově stoupnul. Litvínovská opozice připouští, že starosta skutečně větší počet policistů pro město dojedná. Nebudou ale skuteční, jen tabulkoví.