Liberecká nemocnice odmítla smlouvu vnucovanou krajem

Liberec - V Libereckém kraji se rozpoutal spor kvůli obřímu energetickému tendru tamního hejtmanství. Všechny příspěvkové organizace kraje díky němu dostávají plyn a elektřinu od jediného dodavatele. Podle kraje se tím ušetří, opozice a také například liberecká nemocnice ale tvrdí opak, neboť cena nasmlouvané energie je někdy vyšší než ta současná.

Místo slibované úspory čeká podle propočtů libereckou nemocnici prodělek. Ředitel nemocnice Luděk Nečesaný tvrdí, že během tří let přijde kvůli nevýhodné smlouvě o 18 milionů. Kraj totiž sice vysoutěžil cenu 820 korun za jednu megawatthodinu, avšak současný dodavatel plynu nemocnici nabízí cenu o čtvrtinu nižší, a to 604 korun za megawatthodinu. Nemocnice proto vnucovanou smlouvu odmítla.

Ředitel kritizuje i 15procentní toleranci, tedy o kolik může nemocnice plánovaný odběr plynu buď překročit, nebo naopak nevyčerpat. V zimě přitom nemocnice spotřebuje až o 100 % plynu víc než v létě, a do 15procentní tolerance se tak nemůže vejít. „Ve smluvních podmínkách, které máme k dispozici, jsme se zatím o tom, jaká je sankce při překročení této tolerance, nedozvěděli, i když jsme o to několikrát žádali. Sankce ale často bývá několikanásobkem běžné ceny,“ obává se ředitel Nečesaný.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kraj: Uspoříme stamiliony

Kraj si ale stojí za svým, díky novému a jedinému dodavateli prý hejtmanství během tří let ušetří až 200 milionů. Nové smlouvy musely podepsat všechny střední školy, domovy důchodců nebo třeba ústavy sociální péče. „Proklamovaná úspora 200 milionů zajisté ukáže všem, že rozhodnutí bylo správné,“ argumentuje ekonomický náměstek hejtmana Libereckého kraje Zdeněk Bursa (ČSSD).

Na stranu nemocnice se ale postavila i opozice. „Na zálohách by se mělo za tři roky zaplatit 220 milionů korun, takže avizovaná úspora v řádu stamilionů je nepravděpodobná,“ myslí si opoziční krajský zastupitel Martin Půta (SLK). Náměstek Bursa však vyzývá kritiky, aby počkali na konkrétní výsledky úspor. Kraj uzavřel smlouvu s novým dodavatelem energií na tři roky. Platí od října.

Mezi zaměstnanci nemocnice se rozkřiklo, že kvůli kritice energetického tendru chce kraj vedení nemocnice odvolat. Hejtmanství zatím není v této otázce jednotné. Někteří radní to odmítají, jiní nevylučují.