Ukradená socha děvčátka z lidického sousoší vyvolala vlnu solidarity

Lidice – Desítky lidí z celé republiky posílají na účet Památníku Lidice peníze a také děti z různých škol organizují benefiční koncerty a sbírky. Odlití nové bronzové postavičky děvčátka, která byla ukradena z lidického sousoší, bude stát minimálně 50 tisíc korun. Vedení památníku by chtělo, aby se nová socha vrátila na své původní místo 17. ledna, v den nedožitých 87. narozenin Marie Uchytilové, autorky sousoší.

Vrátíme lidickou holčičku domů, pomozte taky – tak vyzývají veřejnost studenti Gymnázia Thomase Manna v Praze. Pořádají svačinové dny, sběr papíru či aukce uměleckých předmětů. Vybrané peníze pak pošlou na účet lidického památníku.

Zhruba metr vysokou bronzovou sochu lidického děvčátka někdo ukradl v polovině listopadu. Na to, že soška chybí, přišla jedna z průvodkyň náhodou, až několik dní po krádeži. Policisté vyhlásili celostátní pátrání, zatím bez výsledku. Ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl informoval, že došlo k většímu zabezpečení objektu.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Odlití nové sochy mělo původně stát 150 tisíc, nyní to však vypadá, že bude stačit třetina peněz. Slévač Oldřich Hejtmánek se nabídl, že práci udělá zdarma, zaplatí se jen materiál. Zbylé peníze, které se podaří vybrat, by pak mohly pomoci při obnově růžového sadu. „Je tam 24 tisíc růžových keřů, které pomalu odcházejí a je potřeba je během příštích dvou let postupně vyměnit,“ dodal Milouš Červencl.