Strančický historický dům bude zbourán

Strančice (Praha) – Osud historického domu z počátku 17. století ve Strančicích u Prahy je zpečetěn. Za záchranu nejstaršího stavení v obci bojovalo několik let tamní občanské sdružení, ale středočeský krajský úřad nakonec vydal povolení k jeho demolici. Developerská firma, která ho vlastní, tedy může dům zbourat. Má v plánu postavit na jeho místě 12 nových bytů.

Povolení k demolici strančického domu vydal stavební úřad v Mnichovicích už začátkem roku. Tehdy ho kraj zrušil, byly v něm formální nedostatky. Ty teď stavební úřad napravil. „Podle zákona, kterého se opravdu musíme striktně držet, nebyl důvod k tomu, abychom demolici nepovolili,“ informovala mluvčí Středočeského kraje Markéta Vítková.

Zakázat bourání by mohlo jedině rozhodnutí ministerstva kultury, které by historickou budovu muselo zapsat na seznam kulturních památek. O to žádalo občanské sdružení několikrát, podle ministerstva ale dům ze 17. století přísná kritéria nesplňuje. Předsedkyně Sdružení přátel studánky Libuše Hrubá říká, že dům stojí na historické návsi, která bude tímto zásahem naprosto zničena.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Jednatelka developerské firmy SAN-JV Šumperk Milena Kratochvílová namítá, že historickou hodnotu nemá dům naprosto žádnou. Nemá prý ani základy, je postavený na hlíně a na kamení. „Nemůžeme za soukromé peníze udržovat léta chátrající objekt,“ dodala. Za záchranu domu teď začalo bojovat i nové vedení obce, které by ho chtělo od firmy odkoupit. Ta se nebrání, cenu ale stanovila na 15 milionů korun.

Místostarostka Strančic Hana Jarošová k tomu sdělila, že částka představuje polovinu obecního rozpočtu, v současné době je tedy koupě domu nemožná. Podle developera teď už bourání nestojí nic v cestě, s demolicí chce proto začít hned v lednu. Místo historického stavení tak na strančickém náměstí vyroste nový bytový dům.