Časté povodně vylidňují Hřensko

Hřensko – S živností v Hřensku na Děčínsku skončila kvůli častým povodním více než polovina podnikatelů, obec opouští i místní. S velkou vodou tam bojují prakticky každý rok, přesto se zatím nedočkali protipovodňových opatření. Podle vodohospodářů by to byla příliš drahá záležitost.

Kolotoč, který se ve Hřensku opakuje i několikrát do roka, doprovází nejdřív pytle s pískem, pak čerpadla a vysoušeče. Za posledních 12 měsíců postihla obec povodeň už popáté. Tentokrát sice tolik neničila, zatopila necelé dvě desítky domů, chodníky a silnice. Přesto radnice jen těžko hledá peníze, za které poničený majetek opraví a spoléhá na pomoc.

„S finančními prostředky jsme na dně a začínáme mít problémy hradit náklady, které jsou s povodněmi spojené,“ uvedl starosta Hřenska Josef Černý. Mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Zdeněk Rytíř sdělil, že pokud se na kraj obec obrátí s žádostí o pomoc, bude se jí zabývat.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Hřensko se doteď potýká s následky srpnových povodní, které způsobily škody za desítky milionů korun. Obec se vylidňuje, řada lidí se už odstěhovala. Opakující se povodně a také padající skály vyhánějí z Hřenska i podnikatele. S živností jich skončila víc než polovina.

Obec je v boji s velkou vodou naprosto bezbranná. Po ničivých povodních z roku 2002 se sice povedlo najít řešení, které by Hřensko ochránilo jak před vodou z Kamenice, tak z Labe, na jeho stavbu ale nedošlo. Mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský říká, že hlavním důvodem jsou peníze – náklady na stavbu by činily téměř 90 miliónů korun. Se stavbou protipovodňových opatření povodí Ohře nepočítá ani v následujících letech.