Jednotné přijímací zkoušky mají zaručit vyšší kvalitu vzdělávání

Pardubický kraj – Střední školy a gymnázia v Pardubickém kraji budou mít jednotné přijímací zkoušky, podle kraje to má zaručit vyšší kvalitu vzdělávání. Na změny upozorní rodiče studentů zahájená informační kampaň. Žáci devátých tříd si budou moci vyzkoušet přijímací zkoušky nanečisto. Testy budou z českého jazyka, matematiky a studijních předpokladů. Vlastní písemné přijímací zkoušky se uskuteční koncem dubna. Jejich velkou výhodou bude, že výsledky budou přenosné a studenti se nebudou muset stresovat několikrát.

Dostat se na školu bez přijímaček jen s dobrým prospěchem bude minulostí. Pardubický kraj vyzval ředitele, aby na školách s maturitními obory zavedli jednotné testy. „Důvod je jednoznačný. Stávající stav, kdy se neustále snižuje úroveň vzdělanosti, už dál nemůže pokračovat,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) a ředitel Střední školy průmyslové strojnické, technické a VOŠ Chrudim František Mihulka doplnil: „První informace byla poněkud rozporuplná. Předpokládali jsme totiž, že se tyto přijímací zkoušky budou konat ve všech krajích České republiky.“ Dvě školy ze čtyřiapadesáti jednotné zkoušky odmítají, obávají se odlivu dětí do jiných regionů, kde takové nároky nebudou. „Bereme si příklad ze Zlínského kraje, kde opravdu nebyl odliv studentů do jiných krajů,“ prohlásila radní Pardubického kraje odpovědná za školství Jana Pernicová (ČSSD).

Na změnu upozorňuje informační kampaň. Letáky, samolepky, zvláštní telefonní linka krajského úřadu i osobní dopisy. „Je na rodičích, na jejich dětech, aby zvážili, zda je lepší absolvovat přijímací zkoušky, uspět a zůstat na škole, která je blízko, nebo jezdit desítky kilometrů někam jinam. Je to jejich volba,“ dodal František Mihulka. Nové přijímací zkoušky s bodovým hodnocením se budou skládat i na chrudimské průmyslovce. „Vzhledem k tomu, že v letošním roce je málo dětí, tak žáci, kteří si podají přihlášku a splní všechna kriteria, mají velkou šanci, že se na školu dostanou,“ vysvětlil zástupce ředitele Střední školy průmyslové strojnické, technické a VOŠ Chrudim František Procházka.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Zatímco ještě teď si děti podrobné informace o přijímačkách mohou najít na webových stránkách Pardubického kraje a testy si vyzkoušet nanečisto, na konci dubna se už na školách pojede naostro.

Přijímací zkoušky
Zdroj: ČT24