Technici kontrolují sněžné skútry

Hradec Králové - Správa Krkonošského národního parku nabízí majitelům sněžných skútrů, aby si nechali prověřit jejich technický stav. Proto pro ně pořádá sérii prohlídek. Ochránci Krkonoš chtějí mít jistotu, že u nich budou jezdit skútry, které neohrozí ani přírodu ani turisty. Majitelé tzv. černých skútrů se však podobným prohlídkám vyhýbají. V případě srážky s návštěvníky hor tak riskují vysoké pokuty.

Pro někoho je sněžný skútr jen technickou hračkou, pro boudaře v zimě klíčový dopravní prostředek. Ovšem pro přírodu a návštěvníky představují skútry riziko. Správci národního parku v Krkonoších chtějí mít skútry co nejvíc pod kontrolou, proto zvou majitele na technické prohlídky. Kontroloři zajíždějí do Pece, Špindlerova Mlýna a dalších sedmi středisek Krkonoš. V příštím týdnu budou poslední dvě prohlídky, a to v Černém Dole a v Janských Lázních. „Pořádání technických prohlídek ve Špindlerově Mlýně má velký význam. My pak nemusíme nakládat skútry a svážet je dolů, což je náročné a nepříjemné.“ vysvětluje Tomáš Škverka ze Špindlerova Mlýna. „Tyto akce vnímáme i jako prevenci ve vztahu k ochraně přírody, ale také ve vztahu k návštěvníkům, protože řidiči roleb a skútrů jezdí po horách, potkávají návštěvníky a my chceme, aby byli ohleduplní,“ říká mluvčí Správy KRNAP ve Vrchlabí Radek Drahný.  

Majitele desítek nepřihlášených „černých“ skútrů, kteří občas porazí běžkaře, na kontrolách nepotkáte. Ale jinak si správci parku a technici celkové výsledky pochvalují. Stav skútrů je rok od roku lepší, i když se provinilci najdou. „Nebezpečnou závadou, kterou nemůžeme tolerovat, je porucha brzd a řízení,“ upozorňuje technik STK Trutnov Vladimír Dušek. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Nejvíc sněžných skútrů, přes sedmdesát, jezdí v Peci pod Sněžkou.