K zámku Jezeří se sune důl

Zámek Jezeří (Ústecký kraj) – Pod zámkem Jezeří u Litvínova se sesunuly dva miliony metrů kubických zeminy. Podle radních z Horního Jiřetína za to může bezohledná těžba uhlí v dole pod zámkem. Hornojiřetínská radnice proto chce podat na těžební společnost Czech Coal trestní oznámení. Svah se sesunul při nedávné prudké oblevě, kdy naráz roztálo velké množství sněhu a voda uvolnila podmáčenou zeminu. Sesuvy ohrožují především zámecké arboretum, park se vzácnými stromy. Stromy zpevňují celý svah, na kterém zámek stojí.

Důl je k zámku Jezeří zase blíž, po posledním sesuvu se jeho hrana přiblížila až k zámecké cestě. „Příčinou jsou rychlé změny teplot, kdy po mrazivém počasí došlo k výraznému tání a oteplení,“ uvedla mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Sáričková–Benešová. Podle kritiků důlní společnosti však počasí pouze přispělo, za sesuvy může podle nich bezohledná těžba. „Poddolovali vlastně patu Krušných hor, takže hrozí daleko větší katastrofa, než je tato,“ prohlásil odpůrce těžby pod Jezeřím Petr Pakosta. Gabriela Sáričková-Benešová ale nesouhlasí: „Podle našich průzkumů není Jezeří ohroženo, protože stojí na skalnatém masivu.“ Těžaři trvají na tom, že mají situaci pod kontrolou. Plánují stavební úpravy, které svah zpevní. „To není první sesuv a budou následovat další,“ trvá na svém Petr Pakosta. Podle lidí z Horního Jiřetína existuje pouze jediný způsob jak zabránit sesuvům pod Jezeřím: přestat těžit. „My máme naše odborníky, kteří říkají, že ty stavební úpravy pomohou,“ zdůraznila mluvčí Sáričková–Benešová.

Stamiliony korun na zpevnění svahů chtějí těžaři získat z tzv. ekomiliard, vyčleněných na likvidaci starých ekologických zátěží. Odpůrci těžby ale nechápou, proč by měl stát platit za chyby bohaté těžební společnosti. „Projekt sanace severozápadních svahů do tohoto záměru vlády patří,“ brání se Gabriela Sáričková–Benešová, Petr Pakosta však podotkl: „Tunelování to je.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Těžaři se hájí i tím, že svahy ujíždějí, protože dolům chybí zemina na zasypávání vytěžených prostorů. Kvůli těžebním limitům, které nedovolí, aby se rypadla dostala k hlíně, která je za jejich hranicí.

Pod zámkem Jezeří u Litvínova se sesunuly dva miliony metrů kubických zeminy.
Zdroj: ČT24