Hasiči začali likvidovat požár starých pneumatik v Tušimicích

Tušimice - Hasiči začali dnes ráno likvidovat požár starých pneumatik v Tušimicích na Chomutovsku. Sklad, který patří společnosti GRG Investment, poprvé hořel loni v červnu. Kvůli uhašení ohně byl potom zavezen hlínou a vlastník měl skládku zlikvidovat. To se ale nestalo a v poslední době se tam oheň několikrát znovu rozhořel, protože uvnitř pneumatiky stále doutnají.

Hasiči museli v posledních týdnech ve skladu zasahovat několikrát a kouř obtěžuje lidi v okolí skladu. Ústecký kraj proto minulý týden rozhodl, že uhašení požáru zaplatí. Zásah bude zaplacen z fondu pro mimořádné události a peníze bude následně kraj vymáhat po společnosti GRG Investment, které sklad patří.

Dnes najel na místo bagr, který vrstvu pneumatik a hlíny rozhrabuje, aby se odhalila ložiska požáru. Zasahuje tam sedm hasičských jednotek. Práce budou zřejmě pokračovat i v neděli a pondělí. Na likvidaci požáru budou hasiči pracovat jen za světla.

Společnost GRG Investment se v tušimické průmyslové zóně zabývá recyklací starých pneumatik a před rozdrcením je skladuje v hale. Loni v polovině června v ní ale vypukl obrovský požár, který znečistil ovzduší pod Krušnými horami i přítoky do Nechranické přehrady. Hasiči bojovali s ohněm čtyři dny, pak skládku zavezli hlínou, která měla oheň udusit. Vlastník pak měl sklad postupně rozebrat, dohasit a odvézt na regulérní skládku. To se však nestalo.

Ústecký krajský úřad už zahájil se společnostní GRG Investment správní řízení. Zkoumá v něm možnost změnit nebo odejmout společnosti souhlas k provozování tohoto zařízení. Podle mluvčí kraje ale společnost v červenci namítla podjatost všech zaměstnanců krajského úřadu. Dosud o této námitce ministerstvo životního prostředí nerozhodlo. Majitel skladu podle mluvčí kraje s úřady, které se pokoušejí situaci řešit, nekomunikuje. Postup společnosti krajský úřad označil za zdržovací.