Kouř opět zahalil Tušimice

Tušimice (Ústecký kraj) – Už třetí den likvidují hasiči na skládce v Tušimicích zbytky hořících pneumatik. Jde o starý rozsáhlý požár, který uhasili už loni v červnu. Doutnající zbytky gum pak zahrnuli silnou vrstvou zeminy. Jenže v posledních týdnech se na spáleništi začaly znovu objevovat plameny a kouř, který nepříjemným zápachem obtěžuje obyvatele Tušimic a jejich okolí. Pod tlustou vrstvou jílu doutnají tuny pneumatik, prohořívají již více než půl roku. Koncem loňského června zde zachvátil masivní požár venkovní sklad pneumatik, které byly určeny k dalšímu zpracování.

V místech, kde pneumatiky zahrnuté zeminou ještě skrytě hořely, naměřili hygienici teplotu 600 stupňů Celsia. Osm měsíců po požáru. „Domluvili jsme se s hasiči, že jediný způsob, jak tuto situaci řešit, je požár zcela zlikvidovat,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Magdalena Hanáčková. Na skládce se znovu začaly objevovat plameny a její okolí zamořoval štiplavý kouř. Hasiči vyjížděli do Tušimic stále častěji. „Bylo potřeba to vyřešit opravdu jednou provždy,“ potvrdil ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Roman Vyskočil. Hasiči spáleniště o velikosti dvou fotbalových hřišť znovu rozhrnuli a zbytky pneumatik ochladili vodou. Napravují tak vlastně to, co měl majitel skládky udělat loni hned po požáru. „Byl instruován o tom, jak má zacházet s požářištěm. Nicméně, nestalo se tak,“ dodal Roman Vyskočil.

Vyjádření majitele skládky nelze získat. Jisté ale je, že bude muset uhradit všechny náklady spojené s dohašováním. Navíc mu hrozí pokuta, pokud zbytky pneumatik neuklidí. „Lhůta je tam jeden rok,“ podotkl Jiří Turek z Inspekce životního prostředí Ústí nad Labem. Nejtvrdší postih může přijít z Ústeckého krajského úřadu. „Může dojít až k úplnému odebrání souhlasu k provozu recyklační linky,“ uzavřela mluvčí Hanáčková.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Česká inspekce životního prostředí tak tvrdé opatření nedoporučuje. Podle jejích inspektorů stačí zpřísnit pravidla, protože recyklace pneumatik je užitečná.

Už třetí den likvidují hasiči na skládce v Tušimicích zbytky hořících pneumatik.
Zdroj: ČT24