Klatovské mumie se odstěhovaly z katakomb

Klatovy – Z klatovských katakomb se dnes stěhovalo osmatřicet těl zemřelých jezuitů. Podzemí se rekonstruuje, a tak musí mumie na více než půl roku do vedlejší historické budovy, bývalé jezuitské koleje. Těla se dnes stěhovala poprvé po více než dvou stoletích. Celá akce probíhala v utajení.

„Nějaké dispozice s nimi byly v průběhu třicátých let při rekonstrukci kostela, ale pravděpodobně jenom v rámci toho kostela,“ vysvětlil předseda občanského sdružení Klatovské katakomby Václav Chroust. Ještě před přenesením prvního nebožtíka musely být nové prostory, ve kterých budou mumie uloženy déle než půl roku, vybaveny novou ventilací a také vysvěceny.

„Je to také z úcty k těm zemřelým, takže to je jako samozřejmou součástí i tohoto přenesení,“ podotkl klatovský farář Antonín Bachan. Dnešní stěhování mumií prakticky odstartovalo kompletní rekonstrukci klatovských katakomb za třiadvacet miliónů korun. Za půl roku budou doslova k nepoznání. Návštěvnická interaktivní expozice se rozšíří na čtyřnásobek a celé katakomby se stavebně vrátí do 18. století.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Katakomby se uzavřou až do září

„Součástí projektu je i obnovení funkce těch slavných průduchů, konkrétně těch šesti vertikálních průduchů, které vedou až do střechy kostela a nad tu střechu,“ řekl Chroust. Klatovské katakomby budou letos uzavřeny až do září, kdy zbrusu novou expozici zhlédnou první návštěvníci.

Klatovské mumie
Zdroj: Petr Eret/ČTK