Na Jaroměřsku řádí falešný kominík

Náchod - Lidé na Jaroměřsku by si měli dát velký pozor na to, kdo jim nabízí revizi komínu. V poslední době zde totiž řádí falešný kominík, který za tuto službu inkasuje tisícikorunové částky. Policie už eviduje sedm takových případů, ale předpokládá, že podvedených je mnohem víc. Regulérní kominíci proto radí: Nevěřte nabídkám z ulice a na kontrolu komínů si raději objednejte zavedenou firmu.

Podvodník obchází domy v okolí Jaroměře a zneužívá důvěřivosti starých lidí. Vybírá od nich peníze za revizi komínů. „Muž ses představil jako kominík a tvrdil, že jde udělat revizi komínů. Potom začal psát revizní zprávu, dal na ní razítko a řekl si o částku 1180 korun,“ sdělila zkušenosti s falešným řemeslníkem jedna z poškozených.

Takto vystavený doklad je však lidem zcela k ničemu. V případě požáru totiž pojišťovna revizi provedenou od nelicencovaných osob neuznává. "Firma, která je uvedená na razítku, vůbec nemá oprávnění tyto revizní kontroly provádět, potvrdila policejní mluvčí Eva Prachařová.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Správný kominík se musí prokázat průkazkou

Na rozdíl od kontrol, které stojí několik stokorun a jsou od začátku roku povinné, je dražší revize komínů nezbytná jenom v některých případech. „Revize se dělají pouze při nové stavbě, anebo pokud byl komín dlouho odstavený a chceme ho znovu používat,“ vysvětlil zkušený kominík Petr Hartman.

Falešný kominík se prokazuje živnostenským listem a málokoho napadne, že se jedná o podvodníka. Podle Hartmana lze ty správné řemeslníky poznat celkem snadno – Společenstvo kominíků své členy vybavuje průkazkou. „Dává nám je proto, abychom se v těch místech, kde nás neznají osobně, mohli touto průkazkou představit,“ dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24