Z odboráře ředitelem nemocnice? V Pardubicích je to možné

Pardubice – O víkendu se v Česku hojně řešil osud odborářského šéfa Martina Engela, kterého po podání výpovědi v rámci akce Děkujeme, odcházíme odmítla vinohradská nemocnice přijmout zpět. Někdy ale vede cesta odborářů i opačným směrem. Pardubický kraj totiž zřejmě už tento týden vybere nového ředitele pardubické nemocnice a podle informací ČT je favoritem šéf místních odborů Tomáš Gottwald, který ještě v lednu zastupoval nespokojené lékaře. Vedení kraje chce nového ředitele vybrat co nejdřív, dojít by k tomu mělo už na čtvrtečním zasedání.

Vedení kraje podobně postupovalo i v případě chrudimské nemocnice, kde se stal ředitelem bývalý předseda odborů. Tomáši Gottwaldovi nabízelo vedení kraje post ve vedení kraje už v lednu, tehdy ale ještě odmítl. „V té době jsem zastupoval lékaře v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme a nebylo možné je opustit nebo podvést,“ vysvětluje Gottwald.

Ten by v případě svého zvolení odbory opustil a má prý určitou představu, které věci v nemocnici změnit. Kromě Gottwalda bude o post ředitele usilovat i Martin Šácha, který odbory v pardubické nemocnici zakládal a teď tam působí jako eknomický náměstek. „Výběr ředitele nemocnice nemůže být svázán s událostmi, které teď probíhaly, protože by to nebyl dobrý vklad do budoucna,“ uvedl hejtman Radko Martínek (VV).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)