Ústecká opozice: Miliony na opravu sídliště nejdou správným směrem

Ústí nad Labem - Investice za více než osmdesát milionů korun čekají problémové sídliště Mojžíř v Ústí nad Labem. Podle opozice ovšem zbytečně. Mojžíř trápí problémy s nepřizpůsobivými, kteří se sem v posledních letech nastěhovali. Tím se ale projekt, který z většiny zaplatí Evropská unie, nezabývá. Z původně plánované obří revitalizace problémového sídliště tak zůstalo jen torzo. Většinu z 80 milionů chce radnice investovat ještě v letošním roce, zbytek nejpozději do poloviny příštího roku.

Podle opozičních zastupitelů projekt neřeší to nejdůležitější, problémy s nepřizpůsobivými, což připouští i radnice. I tak ale do Mojžíře půjde 80 milionů korun, většina z evropských fondů. „Neštěmice budou mít lepší chodníky, lepší zeleň i cesty, ale celkovou problematiku té lokality to určitě nevyřeší,“ prohlásil Pavel Vodseďálek, zastupitel města Ústí nad Labem za KSČM.

Situace ve směru ke kvalitě bydlení se podle starostky MO Ústí nad Labem – Neštěmice Miloslavy Válkové nezlepší. Do Mojžíře mělo přitom jít mnohem více peněz, skoro 200 milionů korun. Ovšem s podmínkou, že se ve velkém zapojí i majitelé domů, což se nestalo. Báli se úvěrů na spolufinancování. „V případě nesplácení úvěru by vlastně ručil každý člen družstva, i ten, kterého se to netýká,“ řekl Karel Jedlička z bytového družstva Rozvoj.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Bezpečnost by měly zvýšit kamery

Radnice věří, že se v Mojžíři alespoň zvýší bezpečnost. Místní požadovali kamery městské policie, které dostanou. „Jestliže máme kamerový systém svedený na pult městské policie, tak s kamerami musíme pracovat, ne se jen dívat,“ podotkla Válková.