Poslední cesta Čechie vede do šrotu

Hradec Králové – Bývalý botel Čechie, který už několik let chátrá na Labi v centru Hradce Králové, definitivně zmizí. Dělníci opuštěnou, 250 tun vážící loď v těchto dnech začali postupně rozebírat. Majitel se rozhodl dát ji do šrotu, zmizet by měla do konce března. Loď, kterou nechal v osmdesátých letech postavit bývalý vůdce Německé demokratické republiky Erich Honecker, měla sloužit vrcholným představitelům tehdejší doby. Po pádu režimu se však stala zbytečnou. V centru Hradce Králové kotví od roku 1996, od roku 2002 je hotel na řece uzavřený.

Z bývalého botelu se postupně stal vrak. Firma, která loď do Hradce Králové v devadesátých letech přivezla, skončila v konkurzu. Následovaly majetkové spory a střídání vlastníků. Hotel na řece byl od roku 2002 zavřený a radnici přidělával jenom problémy. „Je to takový kus šrotu na vodě. Při velkých povodních nás stálo dost peněz to přivazovat a fixovat, aby se to náhodou neutrhlo směrem k mostu,“ uvedl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub).

Obnovení provozu slibovala řada firem, ale nikdy k tomu nedošlo. Poslední majitel se za Čechií rozhodl udělat definitivní tečku. „V tuto chvíli už probíhá demontáž horní paluby a v příštím týdnu chceme udělat zábor kolem lodi a postupně odvážet jednotlivé rozřezané díly,“ prohlásil zástupce majitele lodi David Morkus a primátor Fink dodal: „Jsem nadšený, stejně jako většina Hradečáků. Trvalo to takovou dobu!“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Čechie by z Labe měla navždy zmizet do konce března.