Nekonečný tendr v hradecké nemocnici

Hradec Králové - Nezvykle dlouhá doba tří a půl roku, spory i neoprávněný zásah, to vše provází soutěž na dodávku materiálu pro mikrobiology ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Ta vybrala vítěze už dvakrát, pokaždé jiného. Antimonopolní úřad už před časem řekl, že nemocnice porušila zákon o veřejných zakázkách, a soutěž dál vyšetřuje.

V lednu 2008 si firma LabMedia stěžuje, že ji hradecká nemocnice neprávem vyloučila ze soutěže na čtyřletou dodávku kultivačních půd pro mikrobiology. Byla o čtyři a půl milionu levnější než vítěz TRIOS. Antimonopolní úřad dal stěžovateli za pravdu a vrátil ho do hry. „To výběrové řízení bylo manipulováno. Jestli fakultní nemocnici nezajímá pět milionů, které by uspořila, tak je to velice podivné,“ prohlásil v lednu 2008 Tomáš Krejčí z firmy LabMediaServis. 

LabMedia se vrací do soutěže a s cenou čtrnáct a půl miliónu korun vítězí. To se zase nelíbí firmě TRIOS. Stěžuje si a podává žalobu. Nový ředitel nemocnice letitý tendr ruší a chce ho zopakovat, ale ani to neplatí, TRIOS se zrušením soutěže nesouhlasí. Ředitel navíc zjistil, že primář mikrobiologie odpovědný za nákup zvýhodnil jednoho soutěžícího. Proto primáře odvolal. „Některé nabídkové ceny z tohoto tendru byly poskytnuty konkurenční firmě a to je pro mě nepřijatelné,“ uvádí ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula. „Trošku jsme tušili, že tam jsou dlouhodobé protekcionářské vztahy. Pro nás to má demoralizující význam, trochu nám to bere chuť do práce,“ dodává Luděk Paprskář z firmy LabMediaServis Jaroměř. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ředitel připustil, že nemocnice dosud nakupovala materiál pro mikrobiology dráž, než musela. „To jsou stále ještě ceny, které je možné snížit. Musí proběhnout regulérní soutěž, na níž se podaří vysoutěžit nižší cenu,“ uzavírá ředitel Prymula. 

Kdy se bude soutěž opakovat, ředitel Prymula neví. Nemocnice čeká na pravomocný rozsudek soudu.