Extremisti se chystají do Nového Bydžova

Hradec Králové - Některé romské rodiny v Novém Bydžově chtějí před sobotním shromážděním Dělnické strany sociální spravedlnosti opustit město. Mají prý obavy o svou bezpečnost, řekla České televizi zástupkyně tamních Romů Alena Gorolová. Pochodovat městem mají levicoví i pravicoví extremisti. Napětí kvůli růstu kriminality v Novém Bydžově trvá už od loňského září.

Proč si neznámí lidé fotografují naše domy, ptají se bydžovští Romové před sobotními demonstracemi pravicových i levicových radikálů. „Nějaký pán se postavil před náš dům a vyfotografoval si ho. Když jsem se ho ptala, proč to dělá, tak utekl. Ty rodiny, které mají kam jít, tak tady samozřejmě nebudou,“ říká zástupkyně Romů v Novém Bydžově Alena Gorolová. „Já jsem Romy vyzýval k tomu, aby vše probíhalo v klidu, aby se spíše neukazovali. Oni to odmítli, protože by to byl signál, že se bojí,“ uvádí starosta Nového Bydžova Pavel Louda.   

Naši muži budou hlídkovat před domy, řekla paní Gorolová. Radnice hledá způsob, jak zakázat, aby se dva ze tří ohlášených pochodů městem asi v kilometrovém úseku potkaly, jak o to žádají svolavatelé. „Já tu akci očekávám s velkou obavou. Shromáždění, pokud nastanou zákonné důvody, rozpustíme,“ zdůrazňuje Pavel Louda. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Technické služby rychle odklízejí z ulic odpadkové koše a volné kameny, i drobný kačírek ze záhonů. „Vybíráme kameny a bude se to měnit za mulčovací kůru. Ta tolik nelítá,“ vysvětluje Jiří Hotmar z Technických služeb města Nový Bydžov. „Ve čtvrtek a v pátek budeme připravovat dopravní značení pro případ zřízení úzávěr ve městě,“ uzavírá jeho kolega Josef Kožíšek.    

V pohotovosti je policie, která zatím nechce detaily bezpečnostních opatření z taktických důvodů prozrazovat. Potvrzuje však, že se do Nového Bydžova chystají i další organizace, například iniciativa V Ústí (neo)nacisty nechceme! nebo Československá anarchistická federace. Policie se proto velmi pečlivě na sobotní pochody připravuje a na zítřejší tiskové konferenci seznámí veřejnost s uvažovanými postupy. Tato tisková konference zároveň poslouží jako možnost akreditace novinářů na sobotní mítinky.