Zastupitelé změnili financování dostavby boleslavské nemocnice

Praha - Středočeští zastupitelé dnes přes odpor opoziční ODS schválili změnu financování dostavby mladoboleslavské nemocnice. Podle občanských demokratů tento návrh dodatečně legalizuje dřívější rozhodnutí hejtmana Davida Ratha (ČSSD), které bylo údajně protiprávní. Rath nařčení odmítl. Hlasování předcházela dlouhá porada klubu KSČM, o jehož podporu se menšinová krajská vláda ČSSD opírá. Nakonec však návrh získal pohodlnou většinu hlasů.

Zastupitelé za ODS podali už dříve trestní oznámení na Ratha kvůli tomu, že podepsal dodatek smlouvy k výstavbě nemocničního pavilonu, v němž se kraj zavázal k případnému placení dluhů místo nemocnice. Podle ODS se kraj zavázal ručit za stavební zakázku až do 450 milionů korun bez souhlasu zastupitelstva. Rath tím podle občanských demokratů porušil povinnosti při správě cizího majetku a zneužil pravomoc. Do včerejšího data měl krajský úřad dodat státnímu zastupitelství dokumenty včetně dokladu o schválení ručitelského závazku. Úřad ale požádal o prodloužení lhůty, protože musí zkompletovat velké množství materiálů.

Předseda středočeské ODS Petr Bendl tvrdí, že hejtman podepsal ručitelský závazek, aniž k tomu měl oprávnění kraje, a je tudíž otázkou, zda je takový podpis vůbec platný. „Všichni, kdo pro to zvednete ruku, počítejte s tím, že půjdete na policii podat vysvětlení,“ upozornil před dnešním hlasováním zastupitele. Podle Bendla se vedení kraje vyděsilo, když jim přišel dopis ze státního zastupitelství. Proto tak rychle svolalo jednání zastupitelstva.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Rath vyzval Bendla, ať nezastrašuje

Rath nařčení popřel a vyzval Bendla, aby nikoho nezastrašoval kriminalizací. „To je skutečně vhodné do nějakých policejních států a totalitních diktatur,“ dodal. Prohlásil, že Bendl se patrně cítí pevný v kramflecích, protože má za sebou ministra spravedlnosti, policejního prezidenta nebo vlivného lobbistu Ivo Rittiga, který je podle médií jedním z pražských kmotrů ODS.

Poslanec a vlašimský starosta Luděk Jeništa (STAN) podotkl, že ratifikační formy se v samosprávě nepoužívají, a Rath by podle něj měl přiznat svou chybu. „Možná by vás to trochu polidštilo,“ dodal. Rath připustil, že ve smlouvě mezi nemocnicí, investorem a krajem mělo být uvedeno, že vejde v platnost až po schválení zastupitelstvem. „Já myslím, že nikdo od začátku netvrdí nic jiného, než co jste říkal. Ten ručitelský závazek je neplatný, o tom nikdo nevede žádnou debatu,“ řekl Jeništovi.

Namítl také, že zastupitelé už dříve souhlasili s tím, že kraj nemocnici poskytne 400 milionů na splácení dodavatelského úvěru. Dnes se mělo pouze upřesnit, že hejtmanství tuto dotaci nemusí dát nemocnici najednou, ale po menších částkách. Pokud by zastupitelé ručitelský závazek neschválili, peníze by musely být nemocnici uhrazeny jednorázově, což by bylo pro kraj podle Ratha nevýhodné. O porušení zákona však podle hejtmana nejde, protože se zatím žádné peníze nezačaly splácet. První splátka je totiž naplánována až na listopad příštího roku.

Bendl podotkl, že zastupitelé loni rozhodli o dotaci pro nemocnici, nikoli o tom, že má kraj něco zaplatit na úrocích. Podle zastupitele za ODS a primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho je to podobné, jako když někdo ukradne v obchodě čokoládu, a když se na to přijde, vysvětluje to tím, že ji pouze odnesl domů, kde ji chtěl ukázat rodině a zeptat se, zda ji chtějí, a kdyby ano, tak by ji šel zaplatit.

Občanští demokraté také tvrdí, že hejtman svolal zastupitele narychlo, aby s podporou svých spolustraníků a komunistů legalizoval své dřívější rozhodnutí. Poukázali i na to, že většinu materiálů k dnešnímu jednání obdrželi zastupitelé pozdě. Požadovali proto přesunutí části programu na další zasedání, což ale zastupitelstvo neschválilo.

Hospodářské noviny napsaly, že společnost, jež má vybudovat nový pavilon interny s ambulancemi, lůžky, jednotkou intenzivní péče a podzemním parkovacím domem pro 130 aut, má vlastníky na Kypru a není vůbec stavební firmou. Na stavbu si bude muset najmout jinou společnost. Firma Neocity Ron, jež tendr vyhrála, zprávy médií odmítla. V prohlášení zaslaném ČTK poukázala na to, že její mateřská firma Neocity Group je v Česku aktivní od roku 2005. Uvedla také, že většina významnějších realitních a stavebních firem má na každý svůj projekt kvůli standardizaci finančních toků samostatnou společnost.