Holešovická tržnice by měla obléknout nový kabát

Praha - Nájemce Holešovické tržnice má v plánu zásadní proměnu areálu. Vzniknout by tam měla promenáda, ulice s restauracemi, dětské koutky a hřiště. Upraven bude také prostor u vodárenské věže, na hlavním náměstí se budou konat kulturní a společenské akce a areál bude otevřen ze všech stran. Kvůli přestavbě bude změněna nájemní smlouva. Pravděpodobným řešením je, že Delta Center za investované peníze dostane slevu na nájemném.

Zatím není jasné, kolik nájemce do rekonstrukce investuje, ani to, jak dlouho bude trvat. „Do tří měsíců bychom chtěli mít časový harmonogram,“ uvedla radní Aleksandra Udženija. Podle jejího odhadu by se s přestavbou mohlo začít v příštím roce. Podle radní bude obnova tržnice realizována v několika etapách, o každé chce Praha s nájemcem diskutovat.

Tržnice by měla zůstat

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Podmínkou Prahy je podle Udženiji to, že v areálu zůstane zachována tržnice. V areálu se také nesmí bourat, protože tržnice je památkou. Zachovány zůstanou některé novější provozovny, jako je hudební klub SaSaZu nebo obchod s elektronikou.

Veškerý stánkový prodej by se měl nově přesunout do současných hal. Jedna z hal bude vyhrazena asijským prodejnám, jiná podobně jako v současnosti potravinám a farmářskému tržišti. Centrem tržnice bude hlavní náměstí, které by podle nájemců mohlo v zimě sloužit jako kluziště, v létě pak ke společenským a kulturním akcím. „Vítám, že z tržnice vznikne kulturně-společenských areál pro všechny věkové generace,“ uvedla Udženija.

Obnovu areálu tržnice sliboval současný nájemce už před několika lety, dosud ale nebyla realizována. Část prodejců stále prodává své zboží ve stáncích, celníci tam v minulosti několikrát odhalili padělky.

Nájemní smlouva se společností Delta Center, dříve Delta Climatizer, byla uzavřena na konci roku 1994 a platí do konce března 2045. Součástí této smlouvy je ustanovení, podle kterého nájemce hradí opravy nad rámec běžné údržby. Náklady si pak může odpočítat z nájemného. Roční výše nájemného činila nejprve 65 milionů korun, od roku 2006 se zvedla na 109 milionů korun. Delta Center tvrdí, že doposud proinvestovala mimo běžné opravy 808 milionů korun bez DPH.

Na konci 19. století vznikla v místě dnešní tržnice jatka, která byla výstavním komplexem s průmyslovými budovami i administrativními paláci. Maso se zde přestalo porážet v roce 1983 a řezníky hned nato vystřídali trhovci a prodejci. Některé budovy prošly v posledních letech rekonstrukcí, většinou jsou ale ve špatném technickém stavu, třebaže na první pohled vypadají opraveně. Nejvíc poškozená je bývalá burza masa, která stojí od ničivé povodně v roce 2002 nevyužitá. Lidé si také stěžují, že úroveň prodeje rok od roku klesá.