Soud zamítl žalobu na neplatnost prodeje pivovaru Náchod

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes zamítl žalobu na neplatnost předloňského prodeje městského pivovaru v Náchodě. Neplatnosti smlouvy na prodej pivovaru se domáhala společnost Pivovar Holba, která byla jedním z uchazečů o pivovar. Město podnik v březnu 2009 za 150 milionů korun prodalo liberecké firmě LIF, pivovar Holba ale nabízel 185 milionů; proti dnešnímu rozsudku se chce odvolat.

Město své rozhodnutí pro LIF vysvětluje tím, že zisk z prodeje Holbě by byl ve skutečnosti nižší. Podle dřívějšího vyjádření tehdejšího starosty Oldřicha Čtvrtečky (ODS) by město při akceptování podmínek Holby za pivovar dostalo pouze 136,5 milionu korun. Na nevyvážený návrh smlouvy od Pivovaru Holba ve svém dnešním rozsudku upozornil i hradecký soud.

Dalším měřítkem radnice byla možnost s penězi manipulovat bezprostředně. „Realita je taková, že těch 150 milionů bylo vyplaceno ihned, zatímco 185 milionů mělo být vyplaceno do pěti let,“ uvedl právní zástupce Městského úřadu v Náchodě Lukáš Trojan.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Soudce: Holba předložila málo důkazů

Soudce Jiří Kratochvíl dnes při zdůvodnění rozsudku řekl, že na straně žalobce chyběly důkazy, které by neplatnost prokázaly. „Žalobce nepředložil žádný důvod, který by jej opravňoval k tomu, aby byl se svou žalobou úspěšný,“ řekl soudce. Předseda představenstva Pivovaru Holba Zdeněk Konečný ovšem uvedl, že firma se s právním vyjádřením soudu neztotožňuje a podá proti němu odvolání. „K podané žalobě se nebudeme vyjadřovat. Měli jste možnost sledovat průběh řízení, sami si udělejte úsudek, jaké byly závěry,“ řekl Konečný.

Pokud by soud firmě Pivovar Holba vyhověl a smlouvu označil za neplatnou, hrozilo by to, že by si LIF a město musely vrátit peníze a pivovar. Radnice však 150 milionů korun, které za pivovar dostala, už nemá. „ Těch 150 milionů jsou finanční prostředky vázané na investice, které mí předchůdci nějakým způsobem rozhodli. Každopádně uvidíme, co udělá protistrana, ale v tuto chvíli mohu konstatovat, že je to velmi dobrá zpráva,“ řekl náchodský starosta Jan Birke (ČSSD).

Předloňský prodej akcií pivovaru firmě LIF provází také policejní vyšetřování. Policie kvůli údajným machinacím při prodeji stíhá exstarostu Čtvrtečku. Ten jakékoliv pochybení odmítá. Soud v lednu případ vrátil státnímu zastupitelství k došetření. Náchodský pivovar Primátor loni zvýšil prodej piva o tři procenta na 126 618 hektolitrů. Více než pětinu prodeje zajistil export, který vzrostl o téměř čtyři procenta.

Pivovar Náchod
Zdroj: ČT24