Zaměstnanci úřadu odešli, šikanoval je prý tajemník

Pardubice - Pětice zaměstnanců pátého pardubického obvodu si stěžovalo na šikanu ze strany tajemníka Jiřího Šmahy. Nadřízený jim měl bezdůvodně krátit odměny, vyhrožovat a nutit je k nelegální činnosti. Obrátili se proto na kontrolní výbor, který na jejich žádost chování úředníka prověřoval, ovšem podle výsledku šetření se Jiří Šmaha ničeho nedopustil a nadále zůstává ve funkci. A paradoxně ti, kteří si na šikanu stěžovali, jsou už bývalými zaměstnanci.

„Kontrolní výbor šetřil jen právní podstatu věci, ale nešetřil stížnosti bývalých zaměstnanců,“ řekl pro ČT jeden z bývalých zaměstnanců pardubického úřadu Jindřich Muška. Samotnou šikanou se ale výbor vůbec nezabýval, podle slov šéfa Jiřího Janoše (ODS) tajemník Šmaha neporušil etický kodex. Ukázalo se, že ani nemohl, protože zaměstnanci úřadu žádný nepodepisují. „Z etického hlediska jsme to řešit nemohli, protože jsme pro to neměli podklad,“ tvrdí Janoš.

Někteří bývalí zaměstnanci přitom tvrdí, že úřad museli opustit, protože odmítali plnit pochybné příkazy tajemníka. „Tajemník Šmaha mi nařídil nahrávat jednání místní komise, což považuji za velmi nestandardní,“ uvedl jeden z nich.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Sám tajemník Jiří Šmaha vnímá celou akci jako pomluvu. „Jestli jde o mstu, nebo ne, se musíte zeptat lidí, kteří to rozpoutali,“ dodává. Nespokojení zaměstnanci úřad opustili, tajemník Jiří Šmaha ve funkci zůstal, obvod už se sporem zabývat nebude. „Pro mě je celá záležitost uzavřena,“ prohlásil starosta pátého pardubického obvodu Jiří Hájek (SPP). Bývalí zaměstnanci úřadu se ovšem nevzdávají, případ údajné šikany chtějí předat policii. Současní zaměstnanci obvodu musí podepsat etický kodex, jeho předkladatelem je paradoxně tajemník Šmaha.