Severním Čechám chybí peníze na opravy po povodních

Frýdlantsko – Severočeské lokality postižené loni v srpnu povodněmi znovu žádají vládu o pomoc. Na opravy poškozených silnic, vodovodů a kanalizací chybějí Frýdlantsku, Hrádecku a Českolipsku stovky milionů korun. Obce proto chtějí jednat přímo s premiérem a ministrem financí. Stát už mezitím zažádal o peníze z Fondu solidarity Evropské unie.

Původní lávku přes Smědou v centru Frýdlantu vzala voda. Nová za pět a půl milionu korun je čtyřikrát těžší, vede o metr a půl výš a odolat by měla až pětisetleté vodě. Město se snažilo, aby nejdřív byly spravené cesty a lidi měli kde bydlet. Tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veronika Bubeníčková informovala, že v podstatě všichni obyvatelé již bydlí opět ve svých domovech.

Další dvě lávky a dva mosty město musí postavit. Na opravu čekají i dva povodní poškozené rybníky a dalších deset kilometrů silnic a potřeba je postavit i tři odvodňovací kanály. Město samotné na to ale nemá a dotace ani pojistky nestačí. „Jsou problémy s dopravováním dětí do škol, se sociálními službami nebo se zajišťováním odvozu odpadů,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Obce si zatím nevědí rady se škodami přibližně za půl miliardy korun. Na Frýdlantsku jde hlavně o vodovody a kanalizace, v celém kraji pak o silnice. Obce kritizují kraj, že nepožádal stát o víc peněz, a chtějí jednat s vládou samy, jak uvedl Dan Ramzer. Frýdlant vyčíslil škody na 285 milionů korun. Většinu zaplatí sám nebo získá z dotací a od pojišťoven. Pořád mu ale bude chybět 70 milionů. Náprava škod by tak trvala nejméně pět let.