Včelí mor útočí

Dvůr Králové nad Labem (Královéhradecký kraj) – Včelí mor, který je postrachem všech včelařů, objevila hned na třech místech Náchodska a Trutnovska královéhradecká veterinární správa. Chovatelé už museli zasažená včelstva spálit a omezeni jsou i jejich kolegové v oblasti. Z celkového počtu devatenácti set osmdesáti kontrolovaných včelstev je sice počet těch nakažených zanedbatelný, přesto to však pro všechny včelaře znamená určitá omezení.

Včelí mor, který je bakteriálním onemocněním, postihl včely chovatelů v Kuksu, Slotově a Dvoře Králové nad Labem. Jednotlivá místa nákazy od sebe dělí jenom pár kilometrů. „Je to nákaza nebezpečná hlavně proto, že postupuje pomalu. Než to včelstvo zahubí, chvíli to trvá. Někdy jsou to dva tři roky, nebo i pět,“ uvedl Josef Valenta z Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj. Celkem muselo být zlikvidováno, tedy spáleno, šestnáct včelstev včetně úlů. „Veškeré zařízení, které přišlo do kontaktu se včelami a není kovového charakteru, je z hlediska moru nedezinfikovatelné,“ doplnil učitel včelařství Karel Vrzáň z Chlumecka.

I když včelařům ztráty ministerstvo zemědělství uhradí, pro chovatele je likvidace včelstva pokaždé velmi smutnou událostí. „Před čtyřmi roky mě stihnul mor také. Je to nepěkná věc, ale všechno jsem obnovil znovu,“ prohlásil včelař z postižené oblasti Jaroslav Míl. V okruhu pěti kilometrů okolo postižených míst teď na jeden rok platí ochranné pásmo, což pro všechny včelaře znamená určitá omezení. Z oblasti se například nesmějí stěhovat žádné včely.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zárodky včelího moru dokáží ve dřevě přežívat až 50 let, odborníci proto začínajícím včelařům radí používat výhradně nové úly. Důležitý je také nákup včel z ověřených chovů.