Příručka radí, jak stavět v Krkonoších v souladu s tradicemi

Trutnov - Správcům národního parku a historikům z Krkonoš došla trpělivost se stavem současné horské architektury. Na horských svazích totiž často vznikají stavby, které v krajině působí rušivě a nerespektují tradiční krkonošskou architekturu. Společně proto vydali pro stavebníky i stavební úřady manuál, jak by měla architektura nejvyšších českých hor vypadat.

Typickým stavením pro Krkonoše byla roubená chalupa s malými okny a šindelovou střechou, těch ale rychle ubývá. Nové stavby se sice snaží působit původně, podle odborníků ale trpí řadou nešvarů. Podle historika Krkonošského muzea Jiřího Loudy jsou typickým nešvarem plastová nebo příliš hluboko zasazená okna. Hodně majitelů horských roubenek navíc odstranilo původní barevný nátěr a nahradilo ho hnědým. Jednotlivá stavení pak vypadají jedno jako druhé, Louda přitom upozorňuje, že dříve byly roubenky v Krkonoších velice pestré. 

Nová příručka na tyto chyby upozoňuje a nabízí i užitečné rady pro ty, kteří se chystají stavět nový dům nebo chatu. „Může jít klidně o moderní architekturu, která by ale měla respektovat nejen okolní prostředí, ale i tradici místa a regionu,“ podotýká náměstek ředitele Krkonošského národního parku Jakub Kašpar.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Pokud se dodrží nezbytné zásady, tak pak může na svazích Krkonoš vyrůst i velmi moderní dům s plochou střechou. Odborníci jedním dechem dodávají, že Krkonoše nejsou skanzen a na svazích může najít své místo i moderní architektura, třebaže ji lidé někdy přijímají s rozpaky.