Spor o teplárnu rozhodne teprve audit

České Budějovice - Spor o českobudějovickou teplárnu má rozhodnout audit. Představitelé města se dohodli, že ho nechají udělat kvůli obviněním ze strany menšinového akcionáře. Ten tvrdí, že tuto městskou firmu připravilo její vedení svými nevýhodnými nákupy o stovky milionů korun. A taky odmítá plány na stavbu nové spalovny biomasy, která podle jejich názoru nebude kvůli nedostatku štěpky plně využita.

Plán na vybudování teplárny, která má spálit asi devadesát tisíc tun štěpky ročně, zatím platí. Podle generálního ředitele Zdeňka Blažka a předsedy představenstva Josefa Průchy, který zastupuje město, je to pro České Budějovice ekonomicky i ekologicky zajímavý projekt. Ale například podle provozovatele teplárny spalující biomasu v nedalekých Trhových Svinech je to špatná zpráva. Už teď mají problémy s dodávkami suroviny a očekávají její nedostatek. Právě na to poukazuje i minoritní akcionář společnost Forum Energy, která spor vyvolala. Společnost je přesvědčena, že vedení českobudějovické teplárny, na které mají dohlížet zástupci města, investovalo špatně. Škoda se může pohybovat v řádu stovek milionů korun. Zkrácená citace tiskové zprávy, kterou vydala společnost, vlastnící asi šestinu českobudějovické teplárny, odstartovala řadu jednání i obvinění. „V tomto projektu se jednalo o investice v řádu miliard korun, které pravděpodobně firma nikdy nedostane zpátky. Poškozuje to město i nás, menšinové akcionáře,“ argumentuje mluvčí firmy Forum Energy Giuliano Giannetti. 

Teplárna České Budějovice však ústy generálního ředitele Zdeňka Blažka toto tvrzení kategoricky odmítla. „Jsem přesvědčený o tom, že náznaky minoritního akcionáře o možných finančních únicích jsou nepravdivé,“ dodává předseda představenstva Teplárny České Budějovice Josef Blažek. 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Mimořádnou tiskovou konferencí vedení teplárny reagovalo i na velmi konkrétní anonymní dopisy, které se objevily na jedné z českobudějovických webových stránek. I ony kritizovaly nákupy některých součástek a turbín. Naopak vedení města, které teplárnu z velké části vlastní, je spíš opatrné. Anonymní informace, i ty od minoritního akcionáře, ale chce prověřit. „Všechny odpovědi bychom měli znát z výsledků forenzního auditu,“ upozorňuje předseda dozorčí rady českobudějovické teplárny Jiří Kořínek. 

Na co všechno se mají auditoři zaměřit, bude jasné až koncem příštího týdne. Kdy město výsledky kontroly zveřejní, zatím není jasné.