Tradiční odemykání řek - vodáci zahájili sezonu

Praha - Odemykáním řek o víkendu zahájili svou letošní sezonu čeští vodáci. Například na Lužnici, považované za ráj vodáků, byla sezona oficiálně zahájena už po dvaatřicáté. Na tradičním rituálu se tam sešlo 170 lodí a raftů. Odemykání řeky přihlíželo přes 400 lidí. Nejprve zazněl zvon, pak vodáci v řece otočili klíčem a pak už mohly lodě odrazit od břehu. Již minulý týden se nedočkavci vydali na severočeskou Bílinu; počátkem dubna se jarní vodácké oslavy odehrají třeba na Jizeře.

S ještě většími omezeními než v minulých letech musejí od letoška počítat vodáci na horním toku Vltavy v Národním parku Šumava. Při hladině ve výši alespoň 61 centimetrů se na řeku bude za den moci vydat nanejvýš 63 lodí denně; v roce 2012 jich ochránci přírody na Teplou Vltavu pustí dokonce jen 28. „Vodáci se s tím určitě vyrovnají, problémy mohou mít jen dětské tábory nebo větší skupiny,“ uvedl šéfredaktor serveru hydromagazin.cz Jan Novotný.

Na řeky míří stále více rekreačních vodáků

Vodáci odemykali řeky (zdroj: ČT24)

Podle jeho odhadu bude i v letošním roce pokračovat trend, kdy české řeky lákají stále více rekreačních vodáků. „Na řekách převládá konzumní vodáctví. Je to trend úžasné dostupnosti vybavení, které je téměř nezničitelné a jeho půjčování cenově dostupné,“ konstatoval Novotný. „Půjčovny jsou na každé řece, takže není žádný problém půjčit si loď, pádlo a vyrazit,“ vysvětlil.

Některé půjčovny nabízejí pronájem dvoumístných kanoí zhruba za 200 korun za den. Téměř týdenní pronájem takové lodi může ale po slevě vyjít třeba na 1 300 korun, sedmimístný nafukovací raft si zájemci mohou na pět dní půjčit asi za 5 000 korun.

Řada lidí ale podceňuje nebezpečí

Podle čtyři roky starého průzkumu analytické společnosti Mag Consulting se v Česku ročně vodáckému sportu věnuje přes 100 000 lidí, kromě Čechů dobrodružství na místních řekách láká stále více zahraničních turistů.

Vodáctví se stalo módní záležitostí, mnozí nováčci však podle Novotného podceňují nebezpečí, která na řekách hrozí. „Lidé zapomínají na to, že se pohybují v přírodním prostředí a že voda má svoje zákonitosti a velkou sílu, která jim může ublížit,“ prohlásil Novotný.

České řeky každoročně připraví o život několik vodáků; převážně těch, kteří se bez dostatečných znalostí za vyššího stavu vody pokoušejí sjíždět nebezpečné jezy. „Obvykle jim na řece, kde se běžně nic neděje a pod jezy v létě bývá tak málo vody, že se v ní koupou i děti, vůbec nedojde, jaké smrtelné nebezpečí jim tam hrozí,“ posteskl si Novotný.

Moderní výbava nebrání se vydat na řeku i v zimě

Kromě svátečních jezdců však hladinu českých řek brázdí i zkušení znalci; ti se nespokojí s frekventovanými toky, jako je obvykle přeplněná Vltava pod Lipnem, ale vybírají si menší řeky.

Pokrok ve vývoji moderních lodí a oblečení na vodu podle Novotného způsobil, že se dobří vodáci nemusí vázat na hezké letní dny, kdy bývají řeky plné svátečních výletníků. „Mají už tak dobré vybavení, že pro ně sezona trvá celý rok. Dneska to už ani v zimě není sport jen pro otužilce,“ konstatoval. „Letos v lednu přišla velká obleva a v tu ránu byly řeky plné vodáků. S odpovídajícím vybavením si mohli dovolit pádlovat za tajícího sněhu při teplotách kolem nuly,“ dodal.