Nová generace úhořů bude brázdit naše řeky

Úpice - Rybáři po celých Čechách dnes do řek vysazovali mladé úhoře. Říká se jim „monté“. Připutovali k nám až ze Sargasového moře v severozápadní části Atlantiku, kam se dospělí jedinci každý rok vracejí zakládat nové generace. Dospělí úhoři měří něco přes půl metru a než se vydají zpět na cestu do Sargasového moře, stráví v našich vodách osm let. Největší hrozbou v našich řekách jsou ale pro ně malé vodní elektrárny, které jich mnoho připraví o život.

Malí úhoři měří asi pět centimetrů, jsou staří tři roky a cestou sem překonali tisíce kilometrů. Nejprve byli unášeni Golfským proudem k břehům Francie, a pak rozveženi auty po celé Evropě. Umělé vysazování je dnes už jediný způsob, jak tuto rybu v našich řekách udržet. Jedno kilo úhořího monté vyjde na 25 tisíc korun.„Ve východních Čechách se nakoupilo 169 kg,“ upřesnil hospodář Rybářského svazu Pardubice Jan Cimický.

Složitý rozmnožovací cyklus úhoře nemá ve světě ryb obdoby. Zároveň z něj ale dělá velmi zranitelný druh. Zpět do moře se vrátí asi jen tři ryby ze sta. „Dnes jsou pro malé úhoře největší tragédií malé vodní elektrárny, které jich mnoho zabijí,“ konstatoval hospodář Rybářského svazu Luděk Řezníček.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

O biologii těchto nočních lovců toho stále víme málo. Například o jejich schopnosti orientovat se a pohybovat po souši se odborníci přou dodnes. „Když vylovíte úhoře a odnesete ho od břehu do trávy, můžete s ním zatočit, jak chcete, ale on vždycky najde cestu zpět do řeky,“ přiblížil záhadu Řezníček.

Úhoři
Zdroj: ČT24