Liberec může přijít o peníze

Liberec – Liberci hrozí, že přijde o miliony z Regionálního operačního programu. Jde o projekt rekonstrukce lázní a dostavby bazénu, primátor města platnost smluv na obě stavební akce pozastavil, protože k nim má výhrady. Město teď musí vyjednat nový harmonogram čerpání peněz, jinak o dotaci z Evropské unie přijde. Revitalizace budovy libereckých městských lázní patří k nejnákladnějším projektům realizovaným v krajských městech regionu Severovýchod. V rámci projektu výstavby krytého plaveckého bazénu by mělo vzniknout nové zařízení pro aktivní sportovce i pro relaxaci.

Smlouvy jsou nepřehledné a nejednoznačné, rozhodně je nedoporučujeme uzavřít, shodli se v hodnocení dvě právní kanceláře a Transparency International. Pro město prý plyne mnoho rizik a radnice, jako objednatel prací, nemá téměř žádná práva. „Já mám pochybnosti vůbec o tom, jestli byla vysoutěžena opravdu nejlepší cena vzhledem k tomu, že jsme posuzovali pouze dvě nabídky. To mi přijde velmi málo,“ uvedl primátor Liberce Jan Korytář (Změna pro Liberec). Jenže pozastavením platnosti smluv rizika pro radnici nekončí. Na rekonstrukci lázní a dostavbu bazénu město získalo z Evropské Unie téměř půl miliardy korun, čerpání peněz je teď ohroženo. „Musíme počkat na to, jestli nám ROP písemně potvrdí, že můžeme posunout čerpání o dalšího půl roku, který bychom strávili tím, že budeme hledat jiného vítěze výběrového řízením,“ doplnil náměstek primátora Jiří Šolc (Liberec občanům) a mluvčí ROP Severovýchod Eva Jouklová podotkla: „Pokud by město chtělo termíny projektu posunout, musí o to požádat. Výbor Regionální rady o tom rozhodne na svém červnovém zasedání.“

Co právník, to názor, brání se bývalý primátor, za kterého byla kritizované smlouvy uzavřené. Výběrové řízení na dostavbu bazénu vyhrála firma Syner, která je dlouhodobě spojovaná právě s bývalým vedením města. Na obě akce pak má dohlížet jako technický dozor firma Investing CZ, jejíž jednatel Josef Nadrchal je obžalován z pletichy při veřejné soutěži v souvislosti se zadluženým lyžařským šampionátem. „Celá tato kauza je vnitropolitickým bojem pana primátora v jeho vlastní koalici, je to nátlak na koaliční partnery. Smlouva mu začala vadit až po třech měsících,“ namítá bývalý primátor Liberce Jiří Kittner (ODS).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

O definitivním osudu smluv mají ve čtvrtek rozhodnout zastupitelé, už teď si ale řada z nich stěžuje, že na důkladné prostudování materiálů nemají dost času.

Radnice V Liberci
Zdroj: ČT24