Liberecká zoo zahájila sezonu křtinami velblouda

Liberec - Zoologická zahrada v Liberci poprvé ve své dvaadevadesátileté historii uspořádala oficiální zahájení návštěvnické sezony. První atrakcí byly křtiny mláděte velblouda dvouhrbého, jehož kmotrem se stala liberecká kapela Těla. Podle mluvčího zahrady Ivana Langra chce zoo podobnou akci uspořádat každý rok a na první dubnový víkend založit novou tradici.

Samička velblouda, která se narodila 5. března, dostala jméno Tasey. Mluvčí Langr vysvětlil, že její jméno má původ v mongolštině, protože dvouhrbí velbloudi pocházejí právě ze střední Asie, tedy z Mongolska a Číny.

Tasey je 26. potomkem samce Claudia, její matkou je velbloudice Genesis. Velbloudy liberecká zoo chová od roku 1957, když prvním dovezeným jedincem byla tehdy tříletá samice Bezděchodka pocházející ze Sovětského svazu.

Zoo v Liberci vznikla na podzim 1919 a je nejstarší zoologickou zahradou v Česku. Dnes chová kolem 950 zvířat ze 170 druhů, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří bílí tygři, lachtani a šimpanzi.