Lyžování zvolna končí

Pec pod Sněžkou (Krkonoše) – Lyžařská sezóna se pomalu chýlí ke konci i v Krkonoších. V provozu zůstávají už jen největší střediska, která zasněžují uměle. V Peci pod Sněžkou se bude lyžovat už nanejvýš týden. Pec pod Sněžkou je velkým turistickým lákadlem, lyžařské centrum je oblíbeným rekreačním střediskem nejen dospělých, ale i rodin s dětmi a škol v přírodě. Je to především proto, že nabízí sjezdovky různých stupňů obtížností, sníh se tu běžně drží pět až šest měsíců v roce.

Pěkné počasí přilákalo do Pece pod Sněžkou víc turistů než lyžařů, na horské cesty dnes vyrazili běžkaři i cyklisti. Sníh z neupravovaných kopců ale už téměř zmizel a i na sjezdovkách rychle ubývá. Samotní lyžaři konstatují: „Sníh už je těžký. Je moc teplo, ale lyžuje se ale ještě dobře. Ráno to bylo lepší, jak sníh povoluje, tak už je to takové brambořiště.“ Areály v nižších polohách tenhle víkend končí. A dokonce i v Peci zbývá zimní sezóně podle místních už jen pár dnů. „Pomalu přecházíme na jarní režim, připravujeme se na jarní turistiku,“ potvrdila Eva Lorencová z Informačního a turistického centra Pec pod Sněžkou.

Kvůli přípravě na jaro je mimo provoz také lanovka na Sněžku, znovu se rozjede až v pátek před Velikonocemi. Řadu turistů to však neodradilo a na nejvyšší českou horu vyrazili pěšky. „Turisté musí samozřejmě počítat, že ve vrcholových partiích je stále ještě sníh. I když to souvislá vrstva není, stále ještě doporučujeme kvalitní zimní obuv,“ dodala Eva Lorencová.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Příští týden by se teploty dokonce i na horách měly pohybovat nad 10 °C. Užít si jedno z posledních víkendových lyžování dnes do Pece přijelo jen několik desítek nadšenců.

Lyžařská sezóna se pomalu chýlí ke konci i v Krkonoších.
Zdroj: ČT24