Ležáky volají turisty: Přijeďte vzpomenout tragédii

Pardubice – Pietní místo Ležáky na Pardubicku, kde až do roku 1942 stála stejnojmenná obec, připravilo do nové turistické sezony několik novinek: návštěvníkům nabízí cyklostezku Stopy ležácké tragédie mapující pohnutou historii místa, rozšířilo expozici muzea a chystá se také vyhlásit architektonickou soutěž na stavbu kaple na návrší Zárubka.

Ležáky srovnali nacisté se zemí 24. června 1942. Dospělé odvezli do třicet kilometrů vzdálených Pardubic, kde je v Larischově vile (tzv. Záměček) popravili. Vybrané děti odvlekli do Německa. Narozdíl od Lidic ovšem nikdy nedošlo k obnově obce. Někdejší kamenickou osadu na pietně upraveném území tak připomínají pomníky. „Těchto žulových pomníků, kterým mi říkáme hrobodomy, je na celém území devět a symbolizují domky před vypálením,“ dodala vedoucí národní kulturní památky Ležáky Kamila Chvojková.

V loňském roce pietní místo navštívilo přes deset tisíc lidí, jen někteří však znali zdejší historii. „Někdo o Ležákách vůbec nikdy neslyšel. Pak jsou tu lidé, kteří o Ležákách slyšeli jako o nějaké vesničce, která byla vypálena, ale nakonec jsou sami překvapeni podrobnostmi, které k tomu patří,“ uvedla průvodkyně ležáckého muzea Vlasta Solničková. Ta může letos návštěvníky upozornit i na nový exponát, originální čepici členů gestapa.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Turisté v Ležákách si v roce 2011 mohou také poprvé vypůjčit horská kola a vydat se na značenou naučnou trasu. Nový symbol do pietního území by měla vnést i další chystaná investice. „Vyhlašujeme veřejnou architektonickou soutěž na vybudování kaple, to si myslím že bude zajímavá příležitost pro architekty,“ řekl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.

Čepice gestapa
Zdroj: ČT24