Korytář: Koalice s ODS? To raději spolupráce s komunisty

Liberec – Liberecký primátor Jan Korytář připustil, že je ochoten opustit svoje místo v čele městského zastupitelstva, pokud by on byl tou bariérou ve vytvoření nové koalice se Změnou pro Liberec. Uvedl to ve včerejším pořadu Hyde Park na ČT24. Primátor města pod Ještědem i nadále odmítá jakoukoliv spolupráci s občanskými demokraty. Ti jsou podle něj svázáni s problémy a korupcí minulých let. Naopak by se v hledání politických partnerů raději obrátil doleva, tedy na sociální demokraty a zejména komunisty, kteří jsou podle něj v tamější regionální politice spolehlivější než ODS a v minulosti se s jejich pomocí město vyhnulo několika nevýhodným privatizacím. Příznivci libereckého primátora na dnešní odpoledne svolávají před magistrát demonstraci na jeho podporu.

Korytář má podle svých slov zatím nepřímé informace o tom, že ze strany ČSSD existuje určitá vůle pro další jednání. Pokud by ale on sám měl stát v cestě nové koalici, své pozice by se na základě dohody se svým zastupitelským klubem vzdal. „Budeme se snažit prostor pro vyjednávání zvětšovat… Pokud by nová koalice kolabovala nebo pokud bych byl tou překážkou, která by stála v cestě nějaké nové koalici, kde bude Změna pro Liberec, jsem připraven svoje místo nabídnout,“ uvedl primátor.

Jan Korytář:

„Včera jsem se díval, co jsem sliboval, když jsem se stal zastupitelem. Mimo jiné jsem chtěl hájit zájmy města a jeho občanů, a to myslím, že jsem udělal, když jsem stopnul tyto dvě zakázky. Finanční riziko pro město je v řádu desítek milionů korun.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

I po čtyřech letech v opozici Korytář věří tomu, že lze libereckou politiku vykonávat bez korupce a klientelismu. Je také posledním člověkem, který stojí v cestě podepsání dvou zakázek za zhruba půl miliardy korun na revitalizaci městských lázní a dostavbu libereckého bazénu. „Ve chvíli, kdy jsem zjistil, že jsou pro město tak nevýhodné, že je není možné podepsat, tak jsem to zkrátka odmítl.“ Přestože Korytář pro tyto dvě zakázky původně hlasoval, měl prý pochybnosti už od začátku. Nicméně v době schvalování zakázek existovala podle primátora na zastupitelstvu nepříjemná atmosféra, která vyvolávala dojem, že v případě neschválení zakázky město přijde o dotace. Ale jakmile se primátor dověděl, že lze požádat o odklad přijetí zakázek, aniž by hrozila městu ztráta evropských financí, rozhodl se je blokovat a požadovat nové a průhlednější výběrové řízení s jinak nastavenými kritérii.

Bez Změny se koalice bude muset opřít o ODS

Zcela jasný se zdá být postoj Korytáře k jednotlivým libereckým politickým stranám. Změna pro Liberec podle něj jako jedna z prvních stran deklarovala, že vzhledem k minulosti, s níž je ODS ve městě svázána, po volbách s touto stranou koalici tvořit odmítne. „Stále jsem nakloněn vytvořit koalici spíš s ČSSD než s ODS… Momentálně je v Liberci taková atmosféra, která po změně volá,“ domnívá se Korytář a zároveň dodává, že by nemohla vzniknout protikorupční koalice bez Změny pro Liberec, která by nebyla podporována ODS. „Jakákoliv jiná koalice bez Změny pro Liberec se bude muset opřít o podporu ODS. Jinak to nevychází,“ doplnil.

Dle názoru primátora by tak byla za těchto podmínek mnohem schůdnější spolupráce s komunisty. „Nechci vyloučit nějakou formu spolupráce s KSČM, protože moje zkušenost opozičního zastupitele…byla taková, že komunisté zabránili některým nevýhodným privatizacím. Z mého pohledu se chovali v regionu lépe než zastupitelé ODS.“

Kdo má platit dluhy za mistrovství?

Odpovědnost města za mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci by slovy Korytáře měla být pouze do jedné třetiny dluhů, protože město bylo pouze jedním ze tří spolupořadatelů mistrovství. „Nikdy jsem neřekl, že město musí ihned zaplatit čtyřicet milionů. Já jsem pouze řekl, že město se nemůže stavět zády k tomu, že zde nějaké dluhy vznikly.“ Je nutné zároveň počkat, nakolik se prokáže odpovědnost jednotlivých osob. „Já jsem to mistrovství nepořádal, neorganizoval a nebyl jsem pro něj. Ale město zde bylo jako právnická osoba, jedna ze tří, které se na mistrovství podílely. Nemůžeme se tedy tvářit, že za to vůbec nemůžeme,“ uvedl.