Sanace chrudimské Transporty zatím nepokročila

Chrudim – Příprava na sanaci bývalé Transporty v Chrudimi uvízla na mrtvém bodě. Stát sice má na odstranění ekologické zátěže přes 170 milionů korun, jenže chrudimská radnice, Pardubický kraj a majitel zamořených pozemků, firma Onivon, se nedokážou shodnout na podmínkách.

Dva roky se připravovala chrudimská radnice na odstranění ekologické zátěže z bývalé Transporty. Pardubický kraj mezitím platí přes sedm milionů korun ročně za hydrogeologickou stěnu, která brání šíření chemikálií do okolních obcí. Na konci letošního března mělo být jasné, která firma sanaci provede. Místo toho se celý projekt zadrhnul.

Starosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK ED) říká, že společnost Onivon několikrát změnila své požadavky, z nichž jsou prý některé v rozporu s legislativou. Generální ředitel společnosti Onivon Zdeněk Harapát informoval, že hlavním požadavkem bylo zajištění toho, aby sanační práce neprobíhaly na dobu neurčitou.

Reportáž a vstup Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Firma Onivon se o sanaci původně chtěla postarat sama. Ve hře je totiž více než 170 milionů korun. Všechny tři strany, tedy Onivon, město i kraj, tvrdí, že se chtějí vrátit k jednáním. Pokud nenajdou společnou řeč, celý projekt sanace Transporty se dočasně pozastaví, v nejhorším případě až na několik let. Pokud se strany dohodnou, mohly by práce začít už letos. Dotace 170 milionů korun musí být vyčerpána nejpozději v roce 2015.