Kvůli urážce soudkyně nemá být přísedící

Rychnov nad Kněžnou – Zvolený soudní přísedící Vladimír Šabata z Kostelce nad Orlicí by kvůli údajným urážkám na adresu jiné soudkyně neměl vykonávat svou funkci. S takovým tvrzením přišel předseda Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou Jiří Fuks, podle kterého je Šabata ze zmíněných důvodů nepřijatelný. Do funkce ho přitom schválili tamní zastupitelé na doporučení Konfederace politických vězňů. I proto se Krajský soud dosud návrhu brání a říká, že řádně zvolenou osobu odmítnout nemůže. Šabata již požádal ombudsmana, aby jeho případ přezkoumal.

Vladimír Šabata již před časem stál před rychnovským soudem, avšak v opačné roli obžalovaného. Kvůli sousedskému sporu tehdy dostal pokutu 15 tisíc, trestu ho však posléze zbavil Ústavní soud. Nyní se má stát jedním z přísedících v senátu. Předseda soudu však takovou možnost odmítá. Podle něho by vzhledem k častým občansko-právním sporům nebyla ze strany Šabaty zajištěna nezávislost při rozhodování.

„A druhým důvodem je sdělení předsedkyně trestního senátu, že v trestní věci, v níž ona předsedala a v níž pan Šabata vystupoval jako obžalovaný, použil vůči její osobě urážlivá tvrzení a obvinil ji ze spáchání trestného činu,“ dodal Fuks.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Šabata však ve vyjádření pro ČT reagoval tím, že předseda Fuks má vůči jeho osobě i rodině osobní zášť. „Pravda to není. Pouze jsem řekl paní soudkyni, že si jí nevážím,“ dodal Šabata. Soudkyně, na jejíž adresu měl podle Fukse směřovat své urážky, rozhovor odmítla.

Radnice v Kostelci nepovažuje vysvětlení soudu, proč pana Šabatu za přísedícího nepřijme, za dostatečné. Přidávají se k ní také právní znalci krajského soudu. „Předseda soudu nemá právo vetovat rozhodnutí o volbě konkrétního přísedícího,“ sdělil po telefonu místopředseda Miroslav Veselský.