Česká Lípa láká do interaktivního muzea

Česká Lípa – V devatenáctém století byla Česká Lípa důležitým střediskem textilního průmyslu. Tuto slavnou dobu připomíná nedávno otevřené návštěvnické Centrum textilního tisku, jež vzniklo rekonstrukcí bývalého hospodářského stavení vodního hradu Lipý. Je zde umístěna zajímavá interaktivní expozice zaměřená na techniky potiskování textilu. Navíc si v jejím rámci mohou návštěvníci některé z historických i moderních technik sami vyzkoušet a vlastnoručně si potisknout tričko nebo šátek. „Chtěli jsme ukázat, že potisk textilu má v Čechách velkou tradici a byla by škoda, kdyby to nepokračovalo,“ říká módní návrhářka Alice Klouzková.

Expozice je rozdělena do dvou částí. Historická část je zaměřena na tradici potiskování textilu na Českolipsku. Provází tak historií textilního průmyslu v České Lípě a seznamuje s tradičními technikami textilního tisku. „Je založena na tom, že jsou tady vystaveny dva vzácné historické vzorníky, ve kterých jsou vzory, které se používaly pro tisky v kartounkách,“ doplňuje Klouzková. Pro návštěvníky se zájmem o historii je připravena elektronická prezentace, v rámci které si mohou prohlédnout i tisíce vzorů pocházejících z textilních vzorníků, které byly v rámci projektu převedeny do digitální podoby a zrestaurovány.

Není muzeum jako muzeum

Kulturama (zdroj: ČT24)

Druhá část je interaktivní, praktická. Hravou formou přiblíží možnosti a techniky potiskování textilu v rámci různých tematických okruhů, z nichž každý spojuje teoretickou a praktickou část. Návštěvníci si tak mohou potisknout tričko nebo šátek. „Nejedná se o klasické muzeum, ale jde o to, aby se ten návštěvník zapojil sám a vyzkoušel si nějakou tu textilní techniku,“ popisuje módní návrhářka Jana Jetelová. Tvůrčí dílna tak nabízí k vyzkoušení například sítotisk či transferový tisk. Technikou sítotisku, jež vznikla v 5. století v Číně, provází tiskařka Anna-Marie Neduhová. „Původně se to dělalo z papírových šablon a postupně se to vyvinulo až v tuto formu, která v podstatě vyplývá z fotografie,“ přibližuje.

Motivy, které si lze natisknout, vycházejí z historických vzorníků. „Je to vlastně takový redesign. Vzali jsme ty staré motivy a přetvořili je do novější podoby. Jedná se především o tvůrčí dílnu a možnost si ty techniky vyzkoušet,“ dodává Klouzková. Textilní výroba byla v devatenáctém století hlavní průmyslovou oblastí České Lípy. V pozdějších letech však manufaktury na potiskování textilu, takzvané kartounky, postupně zanikaly. Interaktivní muzeum v České Lípě je svého druhu v republice jedinečné.

  • Centrum textilního tisku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2462/246119.jpg
  • Vzorník pro tisk v kartounkách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2462/246113.jpg