Policie šetří předražený nákup v liberecké nemocnici

Liberec – Protikorupční policie se zajímá o předražený nákup vybavení kardiocentra liberecké nemocnice. Vyšetřovatele zajímá, proč nemocnice koupila přístroje za 60 milionů korun přes dvě zprostředkovatelské firmy. Měla tak prodělat skoro třetinu nákladů. Jako první o tom informoval Český rozhlas 1 – Radiožurnál.

Radiožurnál oslovil odborníky, kteří spočítali, že šest nových přístrojů pro kardiocentrum se dá koupit za 43 milionů korun. Mluvčí Krajské nemocnice Liberec Lukáš Gibiec potvrdil, že začalo vyšetřování protikorupční policie. Bodem úrazu má být nákup přes dvě zprostředkovatelské firmy. Nemocnice totiž přístroje nekoupila přímo od výrobce a marži si z výsledné ceny strhly pravděpodobně ještě dvě dodavatelské firmy. Ty navíc měly být v minulosti i majetkově propojené. Bývalé vedení nemocnice, které nákup zajišťovalo, ale pochybení odmítá.

Bývalý ředitel nemocnice Luděk Nečesaný říká, že všechny kroky byly pečlivě konzultovány s ministerstvem zdravotnictví. „Chystáme veřejnosprávní kontrolu v liberecké nemocnici, zažádali jsme o nezávislý posudek výše cen nových přístrojů, ten se nyní zpracovává,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Nemocnice nakoupila přístroje s příslibem dotací z Evropské unie. Nejprve ale musela vybavení sama zaplatit pomocí úvěru. Jestli peníze s ohledem na vyšetřování skutečně přijdou, se teď neví. Podle kraje, který je majoritním akcionářem, může problémy způsobit i zdržení výplaty.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v kraji. Slouží ale i pro obyvatele Ústeckého, Hradeckého a Středočeského kraje. Spádová oblast čítá 600 tisíc pacientů.