V Libušině stojí historický těžní stroj, stát o něj nestojí

Kladno – V Libušíně na Kladensku se svádí boj o osud posledního těžního stroje v chátrajícím areálu zdejšího dolu Schöller. Šedesát let staré zařízení pochází z dílny ČKD a Klub přátel hornických tradic usiluje o jeho ochranu před zničením. Ministerstvo kultury ovšem pochybuje o jeho hodnotě a objekt dolu odmítá prohlásit za kulturní památku.

Ministerstvo argumentuje tím, že se sice jedná o zajímavé zařízení, nikoli však výjimečné. „Ten stroj je jednak téměř deset let mimo provoz, trpí dlouhodobou absencí běžné údržby, trpí i vandalismem,“ argumentoval tiskový mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík. „Nachází se v opuštěném a relativně hodně zdemolovaném areálu a chybí některé originální součástky těžní věže.“

Podle Klubu přátel hornických tradic se ovšem jedná o unikátní památku. „Počítá se mezi těžní stroje z poslední generace toho typu. Ve skanzenu Mayrau máme těžní stroje parní, máme tady elektrické stroje z roku 1935, ale z roku 1950 nemáme žádný,“ vysvětlil motivy pro záchranu zařízení člen klubu Tomáš Voldráb.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Právě Volráb zaslal na ministerstvo kultury žádost o zařazení na seznam chráněných objektů. Ta oddálila i demolici strojoven v černouhelném dole, která měla podle harmonogramu proběhnout už v loňském roce, nakonec ale byla neúspěšná.

Zachrání stroj na Mayrovce?

Poslední možností, jak těžní stroj zachránit, je přemístit ho do nedalekého hornického skanzenu Mayrau ve Vinařících. Klub přátel hornických tradic ale zatím teprve hledá sponzory, kteří by převoz zaplatili.

Z rozhodnutí ministerstva má však radost správce areálu dolu Schöller (dříve Nejedlý I. - viz mapa), státní podnik Palivový kombinát Ústí (PKÚ). Jeho úkolem je zahlazovat následky hornické činnosti a areál v budoucnu prodat. Prohlášení těžebního stroje za kulturní památku však takový plán mohlo zkomplikovat. „Pokud by tento objekt byl prohlášen za kulturní památku, pravděpodobně by snížil cenu areálu a možná i prodejnost obecně,“ poznamenal vedoucí střediska Kladenské doly při PKÚ Vladimír Polívka.

Areál dolu Schöller v Libušíně
Zdroj: ČT24