Demonstranti před školou žádali peníze za opravy

Praha – Před budovou základní školy Dino Schools of Prague v pražských Petrovicích dnes demonstrovali zástupci devíti stavebních firem, které pracovaly na rekonstrukci objektu. Demonstranti tvrdí, že od školy nedostali za opravu budovy zaplaceno. Práci navíc zajišťovala společnosti CzechBau, která od ukončení rekonstrukce změnila majitele, a s najatými subdodavatelskými firmami nyní nikdo nekomunikuje.

„Do dnešního dne jsou to jen samé sliby, že přijdou peníze, že se něco stane, ale neděje se nic,“ poznamenal Jaromír Železný ze společnosti AirPlus, který se dnešního protestu zúčastnil. „Naše firma nedostala zaplaceno 4 a půl milionu, dělali jsme tady veškerou elektriku,“ dodal Lukáš Stehno z firmy Este Pardubice.

Před budovou školy tak dnes mohli žáci vidět například nákladní vůz s transparentem „Min. 20 000 000 – tolik dluží DINO“ nebo „Za práci se platí!“. Škola podle protestujících původně slibovala, že peníze za opravy uhradí, a před budovu se chtějí vracet do té doby, než jim práci nezaplatí. Po poradě s právníkem se také chtějí hromadně obrátit na policii.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

S dodavateli nemluví firma ani škola

Zřizovatelka Dino Schools Yveta Páleníčková tvrdí, že žádné dluhy nemá a peníze najatému dodavateli, společnosti CzechBau, zaplatila. „My žádné dluhy nemáme, opravdu nemáme. Pro mě je to dost citlivá věc, já podala trestní oznámení a to je vše, co vám řeknu,“ uvedla Páleníčková.

Se subdodavateli nechtějí komunikovat ani noví majitelé společnosti CzechBau. Demonstranti se i dnes obrátili na jednatele společnosti Martina Semeráda, jejich žádost o schůzku ale nevyslyšel. „Mně to bylo divné už koncem roku. Začátkem ledna jsem podával na majitele společnosti CzechBau trestní oznámení na policii,“ informoval Tomáš Doubek z úklidové firmy BaD.

Protest před Dino Schools
Zdroj: ČT24