Liberecká krize ohrožuje čerpání dotací z EU

Liberec – Politická krize na radnici v Liberci už začala ohrožovat čerpání dotací z evropských fondů. Část radních obvinila primátora Korytáře, že podepsání důležitých smluv zdržuje. Ten namítá, že pokud ho zastupitelé zítra sesadí, může smlouvy ihned podepsat jeho nástupce. Na dvě sporné a primátorem pozastavené zakázky za půl miliardy korun si opozice nechala vypracovat posudek. Podle jeho závěrů jsou v pořádku.

40 milionů korun bude stát rekonstrukce části sídliště Rochlice. Město má zaplatit jen 15 procent, tedy zhruba šest milionů. Zbytek má přijít z evropských fondů. Podle části radních je ale dotace ohrožená. Primátor totiž smlouvu zatím nepodepsal, aniž by k tomu měl důvod. Předseda zastupitelského klubu ČSSD Martin Sepp říká, že situace je katastrofální. Primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) se brání, že 14 dní, kdy mu smlouva leží na stole, není rozhodujících. Říká, že pokud bude sesazen, smlouvy může okamžitě podepsat jeho nástupce.

ČSSD nechala zpracovat nové hodnocení dvou smluv, kterým primátor pozastavil platnost. Jde o rekonstrukci lázní a dostavbu bazénu za půl miliardy. Nový posudek tvrdí, že smlouvy jsou standardní. Primátor přitom před dvěma týdny smlouvy označil za nevýhodné. Jedna z nich je prý na míru ušitá firmě Syner, která také zakázku získala. To ale aktuální hodnocení popírá, jak potvrdil Martin Sepp.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Nejedná se jen o smlouvy, ale i o to, kdo připravoval informace a kdo nastavoval kritéria. To všechno jsou jednoznačné indicie, které naznačují zmanipulování výběrového řízení,“ uvedl Jan Korytář. Už v sobotu se zastupitelé znovu pokusí primátora Korytáře odvolat. Podle informací ČT je hlasů pro jeho odchod stále dost. Na zákonný průběh zastupitelstva bude dohlížet i člověk z ministerstva vnitra.