Policejní prezident ocenil statečnost

Liberec – Policejní prezident vyznamenal medailí Za statečnost policisty, kteří před třemi týdny zachránili život dvěma dělníkům po výbuchu, ke kterému došlo ve starém skladu paliv v České Lípě. Miroslav Krajíček a Jiří Matěcha nasadili při záchraně popálených mužů vlastní životy. Ocenění převzali policisté z rukou náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka a náměstka ministra vnitra Michala Moroze.

V pátek 25. března před polednem otřásl areálem bývalé Benziny na okraji České Lípy výbuch. Jedna z nádrží se zhroutila k zemi, dva dělníci přišli o život, další dva těžce zranění zůstali v plamenech. Jako první byli na místě policisté Miroslav Krajíček a Jiří Matěcha, kontrolovali na silnici auta. Zraněné vyprostili, ošetřili a zachránili jim tak život. Krátce nato nádrž znovu vybuchla. „Viděli jsme, že tam leží lidé, kteří potřebují pomoc. Až zpětně si potom člověk uvědomí, že už jsme odtamtud nemuseli vylézt,“ uvedl vyznamenaný policista Miroslav Krajíček a jeho kolega Jiří Matěcha doplnil: „Odtáhli jsme ty dva do bezpečí a zajistili jsme ještě transportní cestu k helikoptérám, když jsme museli shodit plot.“ Policejní prezident vyznamenal zasahující policisty medailí Za statečnost. „Ti pracovníci již hořeli, oni je uhasili a pomáhali je držet při životě tak, aby neupadli do nějakého šoku,“ podotkl ředitel Policie ČR Liberecký kraj Milan Franko.

Policie případ stále vyšetřuje, podle hasičů mohla být příčinou výbuchu nedbalost dělníků během svařování nádrže se zbytky lehkého topného oleje. „Policisté na místě události zajistili vzorky chemikálií a svářecí soupravu. V současné době je zkoumají pracovníci technického ústavu požární ochrany,“ prohlásila mluvčí Policie ČR Liberec Vlasta Suchánková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

S ohněm se potýkali i další ocenění policisté, členové speciálního týmu ZICO totiž dopadli žháře, který založil v Liberci desítky požárů.

Záchranný vrtulník nad místem exploze v České Lípě
Zdroj: ČT24