Neberte nám přechody pro chodce, zlobí se Hořičtí

Hořice – Neberte nám přechody pro chodce, zaznívá z východočeských Hořic. Obyvatelé tak reagují na snahu policie zrušit přechody pro chodce na hořickém obchvatu. Policie argumentuje, že přechody nevyhovují současným normám a jsou nebezpečné. Nabízí ale kompromis.

Hořický obchvat zcela odděluje střed města a část zvanou Libonice. Tamní obyvatelé si proto zrušení přechodů vůbec nedovedou představit. Pokud by se tak stalo, jediné spojení s městem by vedlo přes podjezd, čímž by se cesta do centra chodcům výrazně prodloužila.

Podle odhadů hořické radnice denně po obchvatu projede v průměru 15 tisíc aut. Přechody, které se na něm v současné době nachází, přitom na takto frekventované silnici nemají co dělat. Chybí například osvětlení i ostrůvek uprostřed. „Současný stav obou přechodů pro chodce nevyhovuje ani právním ani technickým normám,“ podotýká policejní mluvčí Ivana Ježková.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Policie tak trvá na tom, že přechody v současné podobě na silnici nechce. Kompromisem by mohlo být nahrazení přechodů místy pro přecházení, kdy ze silnice zmizí takzvaná zebra. „Předpokládáme, že toto místo jednak nebude tak masivně využíváno, a také samozřejmě, že chodci budou daleko obezřetnější,“ dodává policejní mluvčí.

Jednalo by se podle ní ale jen o dočasné opatření do té doby, než silničáři postaví přechody, které by současnému provozu na obchvatu Hořic vyhovovaly.