Středočeši nejhůře čerpají peníze z EU

Praha - Středočeský kraj zažaloval ministerstvo školství pro podezření, že mu brzdí vyplácení peněz z Evropské unie. Podle ministerstva je k tomu ale důvod. Kraj údajně není schopen projekty správně administrovat. Zastupitelé prý třeba nebyli schopní vysvětlit, proč některé projekty, které mají být zaplaceny z evropských peněz, neschválili.

Na oblast vzdělávání dostal Středočeský kraj od Evropské unie víc než sedm set šedesát milionů korun. Rozdělil ale zatím pouze necelých sedmnáct milionů! Teď se pře s ministerstvem školství, kdo za tuto nejhorší republikovou bilanci může. Vyplácení peněz brzdí fakt, že středočeští zastupitelé odmítli schválit část projektů, prý se jim zdály podezřelé. „My jsme odmítli projekty typu “společně si dobře myjeme ruce ve škole„. Projekt zajišťovalo nějaké s.r.o. a stálo to třeba pět milionů korun. Takové projekty nám přišly hodně zvláštní,“ vysvětluje stanovisko kraje hejtman David Rath. „Projekty jsou zcela v režii Středočeského kraje, kraj si je vybere, kraj je definuje, kraj je zodpovědný za kontroly,“ uvádí tisková mluvčí ministerstva školství Lucie Kubovičová.

Ministerstvo chce nyní od kraje slyšet konkrétní důvody, které vedly k zamítnutí evropské výzvy. Hejtmanství ale vzkazuje: není to naše povinnost, nic vám vysvětlovat nebudeme. „EU nastaví jistá pravidla, kterými se musí řídit úplně všechny kraje. Všechny kraje se touto evropskou legislativou řídí bez problémů, až na jeden, a to je Středočeský kraj,“ zdůrazňuje Lucie Kubovičová. „Oni počítají s tím, že zastupitelstvo je loutkové divadlo, které zvedá ruku jen pro projekty a nemůže dobrovolně rozhodnout, že se jim ty projekty nelíbí,“ tvrdí náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek. „Nechceme hrát roli užitečných idiotů. My odmítáme nést zodpovědnost za projekty, o jejichž výběru nemůžeme sami rozhodnout,“ dodává David Rath.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Na spor mezi úřady teď doplácejí hlavně konkrétní žadatelé. Na své projekty by mohli čerpat už dvě stě padesát milionů. Zatím to ale stále není možné, ministerstvo totiž obě výzvy zastavilo. Středočeský kraj se proti tomu chce bránit u soudu.