Špindlerův Mlýn je pod drobnohledem auditorů

Turnov - Špindlerův Mlýn se pomalu vzpamatovává z dluhů, které po sobě zanechalo minulé vedení zdejší radnice. Podle starosty je už prominentní krkonošské středisko z nejhoršího venku. Stále mu ale zbývá splatit skoro čtyřicet milionů korun z předchozího období. Hospodaření města v minulých letech teď prověřují také odpovědný krajský úřad a auditoři.

S nějakými dluhy nový starosta Špindlerova Mlýna počítal. Brzy ale zjistil, že mu v pokladně chybí ještě o jedenáct a půl milionu víc. Do nového roku muselo proto město jít s provizorním rozpočtem. „Větší část závazků byla splněna, v současné chvíli nám zbývá uhradit pět set tisíc z loňského roku na neuhrazených fakturách,“ vysvětluje starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch. 

Trvale žije ve Špindlerově Mlýně asi tisíc sto lidí. Na každého z nich připadal na začátku roku dluh téměř čtyřicet pět tisíc korun. Hospodaření města v minulém volebním období teď prověřují také auditoři krajského úřadu. „Auditoři prověřují, zda nedocházelo k chybám, které mohly vést k tomu, že byla finanční situace města ke konci minulého roku tak špatná,“ říká Vladimír Staruch. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Hospodaření města je už teď podle starosty stabilizované. Stále ale ještě zbývá doplatit téměř čtyřicet milionů z minulého období. „Jsou to dluhy, které však vznikly účelným investováním. Vybudoval se nový park, nová lávka, opravily se silnice,“ hájí se bývalý místostarosta Špindlerova Mlýna Stanislav Řehoř. 

Podobná situace jako ve městě byla i ve zdejších Technických službách. Ty dlužily dodavatelům i finančnímu úřadu. Tady už kvůli nehospodárnosti padla dvě trestní oznámení. Jestli padnou i na městě, to se uvidí až po výsledcích krajského auditu.