Mlýn v Dřísech nebude

Dřísy (Středočeský kraj) – Sdružení, které už několik let bojuje proti výstavbě obilného mlýna v obci Dřísy poblíž Brandýsa nad Labem, konečně může slavit úspěch. Společnost Unimills teď oznámila, že od svého záměru upouští. Tvrdí, že boj s obyvateli ji stojí moc času a taky peněz. Už si ale vybírá jinou oblast, kde by mlýn mohl stát. Firma Unimills působí od roku 2003 jako dceřiná společnost firmy Odkolek, cílem bylo vytvořit samostatný právní subjekt orientovaný výhradně na mlýnskou výrobu.

Denně až 250 kamionů, které by buď přivážely zrno, nebo odvážely produkci, vysoké budovy nezapadající do okolí polabské nížiny a hlavně zhoršení životního prostředí obyvatel. To jsou v kostce hlavní důvody odporu občanského sdružení proti obilnému mlýnu v Dřísech. Ročně by vypustil do ovzduší téměř 8 tun polétavého prachu. „Ten mlýnský prach je kontaminovaný sporami plísní, nižších hub, předsklizňovými postřiky. To zatíží občany, mohou vznikat častější choroby plic, astma a další onemocnění,“ uvedl jednatel organizace Čisté Dřísy Ivan Pschera. Přitom ale vedení obce výstavbu obřího komplexu na zpracování obilí loni podpořilo, schválilo změnu územního plánu, čímž se rozšířila průmyslová zóna. „Zpočátku bylo prezentováno, že to nebude žádný zdroj znečištění. V prosinci proběhlo zjišťovací řízení krajským úřadem, kdy se zjistilo, že ta výstavba bude středním znečišťovatelem. Na základě toho jsme nařídili EIU,“ poukázala starostka obce Ivana Frajová (nez.).

Spolupráce s firmou Unimills by ale obci mohla přinést i výhody. Společnost by pomohla s vybudováním kanalizace a několik let by přispívala do fondu rozvoje obce. Unimills teď ale nečekaně přišel s prohlášením, že od stavby mlýna v Dřísech upouští. „Celý důvod, proč se odtud stěhujeme, je ten, že toto už stojí moc peněz, moc času. My potřebujeme ten mlýn postavit, máme k tomu zásadní důvody a postavíme ho. Prostě ho postavíme jinde,“ prohlásil generální ředitel firmy Unimills Pavel Skřivan.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Zkoumání vlivu stavby na životní prostředí firma zatím přerušit nechce, pozemek v Dřísech hodlá využít pro jinou investici.