Novou primátorkou Liberce je Rosenbergová z ČSSD

Liberec – Novou primátorkou Liberce zvolili zastupitelé Martinu Rosenbergovou (ČSSD), která byla dosud statutární náměstkyní. V tajné volbě získala 22 z 35 hlasů. Rosenbergová nahradí v čele města odvolaného primátora Jana Korytáře (ZPL), kterého zastupitelé odvolali 16. dubna. Krajské město tak bylo bez primátora jen necelé dva týdny.

Rosenbergová bezprostředně po svém zvolení uvedla, že situace nebyla standardní. „Před námi je práce. Už teď vládne velice pozitivní atmosféra mezi zbytkem vedení, takže já opravdu věřím, že budeme pracovat dobře, že se nám to povede a že i lidi, kteří s tím dnes nesouhlasí, nakonec uznají, že to byla dobrá volba,“ prohlásila nová primátorka.

Nová primátorka bude mít místo pěti náměstků pouze čtyři. Zastupitelé 23 hlasy odvolali Zuzanu Kocumovou z Unie pro sport a zdraví, dosavadní náměstkyni pro sport, dopravu a cestovní ruch. Tento post už na radnici nebude.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Náměstkem pro ekonomiku a systémovou integraci úřadu bude nově Jiří Šolc (Liberec občanům), který měl dosud na starosti školství a kulturu. Rozvoj, dopravu a technickou infrastrukturu bude mít v kompetenci Lukáš Martin (ČSSD), Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům) se stal náměstkem pro školství, kulturu a sociální oblast. Nově má Liberec i náměstka pro územní plánování. Je jím Jiří Rutkovský z Unie pro sport a zdraví. V radě města budou nově dva zástupci Věcí veřejných - Petr Černý a Bohuslav Kabátek a také sociální demokrat František Hruša.

Odvolaný primátor Korytář kritizoval hlavně způsob, jakým byla Rosenbergová zvolena. „Na poslední chvíli předložený materiál, veřejnost se o tom nedozvěděla, reakce veřejnosti tady byly zcela evidentní,“ konstatoval. Doplnil, že Změna pro Liberec musí dnešní volbu respektovat. „Ukážou další měsíce, jestli to byl krok šťastným, nebo nešťastným směrem,“ poznamenal bývalý primátor.

Loňské volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec, která vytvořila koalici s ČSSD, Unií pro sport a zdraví a uskupením Liberec občanům, dohromady měla koalice 25 hlasů z 39. Ta se ale na konci března rozpadla, když ČSSD vypověděla koaliční smlouvu, oficiálně kvůli špatné komunikaci uvnitř koalice. Dalším z důvodů byly také dvě sporné stavební zakázky na obnovu městských lázní a dostavbu bazénu. Exprimátor tyto smlouvy odmítl podepsat, protože by prý pro město mohly představovat riziko.

Nově tak v Liberci vznikla menšinová koalice ČSSD, Liberec občanům, VV a část zastupitelů z Unie pro sport a zdraví. Musí se tak spoléhat na tichou podporu ODS, Změny pro Liberec nebo KSČM.