O spalovnu ve Velké Dobré místní stále nestojí

Velká Dobrá (Středočeský kraj) – Unikátní zařízení na likvidaci odpadů, například pneumatik, chce soukromá firma AGMECO LT provozovat ve Velké Dobré na Kladensku. Obyvatelé se ale bojí nevyzkoušené technologie a jedovatých zplodin. Investor je uklidňuje: Jde o ekologickou recyklaci a žádné nebezpečí nehrozí. A studie vlivu na životní prostředí mu zatím dává za pravdu. Recyklační linka zde má fungovat jako pilotní projekt, investor chce technologii v budoucnu distribuovat dalším zájemcům.

Tzv. pyrolýzní linka je zařízení, které umí bez přístupu vzduchu přeměnit pneumatiku na olej, plyn a saze. Technologie se používá například ve Spojených státech, v Evropě je to novinka. A právě z nedostatečně prozkoušené metody recyklace mají teď strach obyvatelé obce Velká Dobrá. Demonstrační linka je už v jejich obci vybudovaná, čeká se na povolení provozu. „Ke všem materiálům, které jsme obdrželi, jsme dávali negativní stanovisko,“ uvedl starosta obce Zdeněk Nosek a Zdeněk Pavlíček z organizace Velkodoberské sdružení občanů doplnil: „Škodliviny, které tyto spalovny vytvářejí, jsou karcinogenní a mutagenní prvky, které do sebe dostanou všichni živočichové.“ Majitel AGMECO LT Karel Prokeš však prohlásil: „Je to ekologický způsob recyklace pneumatik a odpadů, který nezatěžuje životní prostředí. Zplodiny tady budou jako z normálního etážového topení.“

Studie, která zkoumá vliv spalovny na okolí, zatím vyznívá ve prospěch investora. Podle lidí, kteří proti spalovně v obci bojují, jsou však některé deklarované hodnoty zastaralé – pocházejí například z roku 1994. „Máme tedy oprávněnou obavu, že se tu bude spalovat jakýkoliv toxický materiál. Nebezpečný odpad, biologický odpad z nemocnic, téměř cokoliv, co je profitabilnější než likvidace pneumatik nebo autovraků,“ dodal Zdeněk Pavlíček, ale Karel Prokeš namítá: „Je to pravda, v této jednotce se ve světě likviduje dokonce i nemocniční odpad. Ale proč bych tady měl dělat nemocniční odpad? Tady budou pneumatiky, je jich tady dost!“ Recyklační linka ve Velké Dobré bude fungovat jako pilotní, investor pak chce technologii distribuovat dalším zájemcům. Cena jednoho zařízení je zhruba 30 milionů korun.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Na středu 25. května je naplánováno veřejné projednání studie vlivu na životní prostředí, kde chtějí zástupci okolních obcí a členové občanských sdružení vystoupit se svými námitkami.

Firma Agmeco LT na okraji obce Velká Dobrá likviduje autovraky.
Zdroj: ČT24