V Praze si připomněli oběti holokaustu čtením jmen

Praha - Desítky lidí si dnes na náměstí Míru v Praze připomněly oběti holokaustu veřejným čtením jejich jmen. Záštitu nad akcí, která se letos konala už pošesté, převzal bývalý prezident Václav Havel. Jména obětí holokaustu četli lidé tři hodiny nepřetržitě.

„Myslíme, že je neustále potřeba připomínat, co se stalo, aby to bylo mementem a nikdy se to už neopakovalo,“ prohlásila ředitelka Nadačního fondu obětem holokaustu Marta Malá. Připomenout a číst jména obětí přišel i dnes devětaosmdesátiletý Felix Kolmer. Za války prošel hned třemi tábory - Terezínem, Osvětimí a Frýdlantem. „Byl jsem v prvním transportu do Terezína, bylo mi 19 let a přišel jsem domů ve 23 letech. Čili nejhezčí léta, kdy ostatní chodili tancovat, já jsem bojoval o život,“ zavzpomínal Felix Kolmer.

Veřejné čtení jmen připomíná nejen zavražděné Židy, ale také bojovníky proti nacismu. Právě v těchto dnech v roce 1943 Židé ve varšavském ghettu povstali proti německému wehrmachtu. „Ztratili jsme mnoho přátel, proto jsem tady. Abychom připomněli ty nedobré věci,“ řekla jedna z účastnic Marie Denková.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)