Pardubický kraj přidal na sociální služby

Pardubicko – Pardubický kraj uvolnil 40 milionů korun ze svých rezerv, aby zabránil kolapsu tamních sociálních služeb. Například domovy pro seniory přijímají kvůli úsporám už jen klienty, kteří mají zdravotní potíže a potřebují odbornou péči. Na ně totiž stát finančně přispívá.

Domovy pro seniory a další podobná zařízení dostanou potřebné peníze na provoz. Pardubický krajský úřad odvrátil kolaps sociálních služeb, na které chybělo 40 milionů korun. I tak musí všechna zařízení výrazně šetřit. „Pořizujeme základní provozní prostředky, aby byla zajištěna péče a provoz,“ uvedl ředitel Sociálních služeb města Pardubice Petr Krejčí.

Sociálních lůžek v regionu přibývá, peněz na jejich provoz je ale stále méně. Domovy pro seniory tak musí přijímat pouze klienty s vysokou nebo úplnou závislostí na pomoci. Těm stát na péči přispívá. Ostatní senioři zůstanou doma a budou odkázáni na terénní pracovníky, jak říká vedoucí odboru sociální péče krajského úřadu Helena Zahálková.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Provoz jednoho sociálního lůžka stojí měsíčně 23 tisíc korun. Některé domy pro seniory mají i několik desítek klientů, o které by se podle kraje měli starat výhradně terénní pracovníci. Krajský úřad tvrdí, že letos zachránil provoz sociálních zařízení na poslední chvíli. Ovšem problém jen oddálil, příští rok ho bude řešit znovu.